ZNANSTVENO DOKAZANO

Ove dvije namirnice garantiraju ravan trbuh

27.02.2014 u 10:34

Bionic
Reading

Želite li izbjeći neugodne nakupine oko struka i trbuha, češće trebate jesti losos i orahe, kažu znanstvenici

Znanstvenici u Švedskoj otkrili su da ljudi koji jedu više polinezasićenih masti imaju više mišića na tijelu, a manje masnoća. Njima su bogati losos i orasi, a takav način prehrane pomaže manjem nakupljanju naslaga oko struka

Ovo je prva studija koja je konkretno dokazala da nezdrava hrana ne utječe samo na probleme s kolesterolom, pa zato i srcem, već ima direktan utjecaj na debljinu odnosno višak masti u tijelu

Studija na švedskom sveučilištu Uppsala pratila je 39 odraslih muškaraca i žena koji su imali normalnu težinu te su sedam tjedana jeli 750 kalorija više no inače. Cilj je bio da u tom razdoblju postanu tri posto teži od stanja na početku.

Polovica sudionika dobivala je višak kalorija iz polinezasićenih masti odnosno suncokretovog ulja, a druga polovica iz zasićenih masnoća odnosno palminog ulja. Oba ulja sadrže istu količinu šećera, ugljikohidrata, masti i proteina, a jedina razlika je vrsta masnoća.

Porast tjelesne težine i raspodjela masti u tijelu mjerena je pomoću MRI-ja na početku i kraju studije. Iako su svi dobili podjednako na težini, grupa koja je jela zasićene masnoće imala je više masti oko trbuha i jetre. Ista grupa razvijala je i manje mišića, a znanstvenici vjeruju da takav način prehrane utječe na razvoj dijabetesa i bolesti srca.