IDEALNO ZA SVAKOGA

Ovdje ćete sigurno pronaći dobar komad odjeće

24.11.2013 u 10:20

  • +30

DFWZ: Artiđana and Bags by Kristina, Hemyca, Marija Cvitanović, Toni Rico, Vjera Viličnik

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filić

Bionic
Reading

Posljednja večer Dreft Fashion Weeka Zagreb donijela je četiri zanimljive revije i jedan modni performans, a gledatelji su mogli uživati u modi skrojenoj za ženstvenost

Reviju je otvorila modna kuća Vjera Viličnik. Za prvo predstavljanje svog branda hrvatskoj publici, Vjera je prikazala miks kolekciju koja se sastoji od novih komada i njezinih najdražih komada iz nekoliko zadnjih sezona. Kolekcija obiluje svilom, šifonom, ručno rađenim cvjetovima i dugim lepršavim haljinama. Boje su vesele, spremne da se uklope u proljetno cvijeće i ljetne destinacije. Uvijek su prisutni komadi s detaljem ručnog rada, izvezeni rukavi sa Swarovski kristalima, saten trakicama ili biserima. Krojevi su u skladu s tijelom, struk je istaknut, prorezi na leđima otkrivaju nježnost ženske figure, a ramena često gola.

Artiđana je brand iza kojeg se kriju dva imena. Ana Ćavar je dizajnerica i kostimografkinja koja djeluje već devet godina na hrvatskoj modnoj sceni, a Bags by Kristina naziv je brenda Kristine Fazinić koji je spojio njezine dvije najveće strasti-fotografiju i dizajn. Simetrija i asimetrija glavno su obilježje Artiđanine kolekcije, koje u kontrapunktu grade skladne linije moderne i samosvjesne žene. Dašak prugica i točkica razbija jednobojnost materijala. Kolekcija 'Moj Škoj' predstavlja unikatne torbe s motivima škoja.

Toni Rico svoj rad bazira uglavnom na likovnom istraživanju tradicionalnih muških odjevnih predmeta. Poznat je po svojim posebnim i zabavnim revijama koje podižu adrenalin, potiču publiku na ples i dovode je u delirij, a taj je status opravdao i ovog puta s temom u kojoj se zorno potrudio pokazati kakvo je zapravo stanje trenutno u državi.

Predstavio se i luksuzni londonski modni brend ženske odjeće Hemyca na čijem su čelu dizajnerice Helen Clinch i Myra Nigris. Kolekcija viđena na Dreftu, S/S ‘14 'Unpredicted' predstavljena je već na Londonskom tjednu mode gdje je okarakterizirana kao revolucionarno, digitalno potpomognuto iskustvo koje je pomaknulo granice tradicionalne modne revije. Strukturirana silueta svake haljine putem Augmeted reality tehnologije utjelovila je modele iz stvarnog života. Kolekciju prožimaju porculanski bijela, stakleno plava, pergamentno smeđa i crna boja.Marija Cvitanović svoju je treću kolekciju odlučila posvetiti pamučno-vunenim tkaninama i urbanom stilu u kojem se mogu pronaći žene gotovo svih generacija, vodeći pritom računa o praktičnom, nosivom odjevnom predmetu koji se za tek nekoliko sekundi može pretvoriti iz haljine u kostim, kaput, pelerinu, prsluk, jaknu ili pak samo suknju. Tajna svih tih transformacija krije se u vješto postavljenim zatvaračima koji spajaju ili odvajaju komade odjeće. Zadržala je većinom uske krojeve koje prate liniju tijela, ali naravno i eleganciju koja je neizostavna u njezinom stiliziranju. Osim crno-bijelog buklea kao niti vodilje ove kolekcije, Marija se odlučila za, kako kaže, sebi najdraže boje: crvenu, kraljevsko plavu i crnu.