JAKO DOBRO

Ovako dobre kokos čokoladne kocke još niste probali

24.01.2014 u 11:30

Bionic
Reading

Ako volite kokos, onda će vas ove slasne kokos čokoladne kocke Ljiljane Nieder jednostavno oduševiti

Iz kuhinje Ljiljane Nieder izašla su brojna slatka (i slana) mala remek-djela, a njezine odlične i do u detalje objašnjene recepte možete pronaći na njenoj stranici ljiljananieder.com, ali i na Facebooku

Potrebni sastojci:

Tijesto:
3 jaja
10 dag šećera
sol (prstohvat)
12,5 dag brašna
1 ½ žličica praška za pecivo
1 žlica kakaa
8 - 10 žlica soka od ananasa ili mlijeka (po želji)

Krema:
4 - 5 banana (ovisno o veličini)
5 žlica soka od limuna
8 listova želatine
1 konzerva kokosovog mlijeka (4,25 dl)
7,5 dag šećera
3 žlice likera od kokosa
4,5 dl vrhnja
10 - 15 komada kuglica Rafaello

Dekoracija:
1 – 2 banane
3 žlice soka od limuna
5 dag čokolade za kuhanje
1 žlica ulja

Priprema:

Bjelanjke zajedno s tri žlice vode čvrsto izraditi te postepeno dodati 10 dag šećera i prstohvat soli uz neprestano miješanje. Zatim i dalje miješajući dodati jedan po jedan žumanjak. Brašno, prašak za pecivo i kakao izmiješati, dodati masi od jaja i oprezno ručno izmiješati (ne mikserom).

Dno četvrtastog lima za pečenje (24 x 35 cm) obložiti papirom za pečenje, usuti tijesto i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 10 minuta. Pečeni biskvit ostaviti da se malo ohladi. Toplo tijesto preliti sokom od ananasa te ostaviti da se potpuno ohladi.

Četiri do pet banana (ovisno o veličini) narezati na ploške te odmah preliti sokom od limuna (da ne dobiju smeđu boju). Posložiti banane po tijestu. Želatinu omekšati u hladnoj vodi.

Kokosovo mlijeko, šećer i liker od kokosa glatko izmiješati. Želatinu ocijediti, oprezno zagrijati da se rastopi te dodati kokosovom mlijeku uz neprestano miješanje. Ostaviti u hladnjaku da se hladi oko pet minuta, odnosno dok se krema ne počne malo zgušnjavati. U međuvremenu kuglice Rafaela narezati na komadiće.

Slatko vrhnje čvrsto izraditi i zajedno s narezanim Rafaellom dodati kremi s kokosom te dobro izmiješati. Istresti na banane, izravnati i ostaviti da se hladi preko noći. Sutradan kolač narezati na kocke. Banane narezati na ploške i preliti sokom od limuna.

Čokoladu omekšati zajedno sa žlicom ulja na laganoj temperaturi. Na svaku kocku kolača staviti plošku banane i preliti s malo čokolade.