STVOREN ZA REKORDE

Ovaj Mercedes na plin juri više od 300 km/h!

28.02.2011 u 10:13

Bionic
Reading

Visoka cijena naftnih derivata na crpkama možda će ponovno pogurati na popularnosti vozila koja kao pogonsku osnovu koriste plin. No, da plin nije samo jeftinija i ekološki prihvatljivija alternativa benzinu i dizelu, dokazuje nam primjer Mercedesa SL600 iz Houstona u Teksasu koji razvija 800 KS

Njegov vlasnik, Bernie Towns, inženjer u kompaniji HighMount koja se bavi proizvodnjom komprimiranog prirodnog plina (CNG), došao je na ideju da promovira ovo učinkovito pogonsko sredstvo kroz doradu vlastitog automobila. Mercedes SL ustupio je tunerima Speedriven iz Chicaga kako bi prilagodili 5,5-litreni biturbopunjeni V12 za sagorijevanje plina.

Naravno, dečkima je dobro došlo i praktično znanje vlasnika kad je termodinamika prirodnog plina u pitanju, a zajedno su došli na ideju da dorađenim SL-om sruše i pokoji rekord.

Tako će ekipa na proljeće na teksaškoj milji probati preskočiti magičnu granicu od 320 km/h, a ako u tome uspiju, uvjereni su da će na testiranjima bez granica uspjeti postaviti brzinu između 370 i 385 km/h.

Rekord za najbrže vozilo na komprimirani naftni plin trenutno drži dorađeni Audi S4 koji je postigao 362 km/h.

Nije loše za vozilo koje se može pohvaliti 80 posto nižom emisijom CO2 od usporedivog automobila pogonjenog benzinom.