ADRIAN APPIOLAZA

Ovaj Argentinac novi je dizajner Moschina: 'Spreman sam uvesti brend u novu eru'

31.01.2024 u 10:42

Bionic
Reading

Na čelo povijesnog talijanskog brenda kojeg je osnovao Franco Moschino dolazi 51-godišnji Argentinac Adrian Appiolaza

Brend Moschino otkrio je da će Adrian Appiolaza preuzeti funkciju kreativnog direktora, koju nasljeđuje od Talijana Davidea Rennea.

Rođen u Buenos Airesu, 51- godišnji Appiolaza preselio se iz Pariza u Milano kako bi razvio prvu kolekciju za brend, koja će svoju premijeru imati 22. veljače.

Na funkciji kreativnog direktora zamijenio je Davidea Rennea koji je svijet napustio prošlog studenog, samo deset dana nakon što je ulogu kreativnog direktora Moschina preuzeo od proslavljenog američkog dizajnera, Jeremyja Scotta.

  • +4
Jeremy Scott Izvor: Profimedia / Autor: Kristina Bumphrey / Shutterstock Editorial / Profimedia

'Adrian sa sobom donosi jedinstveno bogatstvo iskustva, kreativnosti i znanja o povijesti mode koje će biti ključno u pisanju novog, prekrasnog poglavlja brenda Moschino', stoji u službenoj izjavi Massima Ferrettija, izvršnog predsjednika grupacije Aeffe, u čijem se vlasništvu danas nalazi brend Franca Moschina.

'Duboko sam zahvalan Massimu Ferrettiju što mi je omogućio da postanem dio Moschino svijeta, kuće s poviješću s kojom jedva čekam doći u kontakt. Spreman sam uvesti brend u novu eru, s teatralnim dodirom, u najčišćem Moschino stilu', najavio je Argentinac.

Od brenda Miu Miu do španjolskog Loewea

Appiolaza je dugo bio naznačen kao potencijalni kormilar neke modne kuće, s obzirom na njegovo dugo i raznoliko naukovanje iza kreativnih kulisa. Njegova posljednja uloga bila je u Loeweu, gdje je deset godina obnašao funkciju direktora dizajna konfekcije.

Prethodno je dvije godine surađivao sa Phoebe Philo, kada je obnašala funkciju kreativne direktorice brenda Chloé, sa Marcom Jacobsom u Louis Vuittonu, pa četiri godine s Miucciom Pradom na njezinom brendu Miu Miu, u koji je stigao 2006. godine.

  • +23
Miu Miu FW23 Izvor: Profimedia / Autor: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

'Phoebe Philo je bila ta koja je promijenila tijek moje karijere. Vidjela je kolekciju s kojom sam diplomirao i 2002. pozvala me da joj se pridružim u Chloé', svojedobno je izjavio.

Kad je Philo bila na porodiljnom dopustu 2005., Appiolaza je bio među dizajnerima koji su izašli na modnu pistu nakon predstavljanja jesensko-zimske kolekcije te godine, da bi 2006. svoj karijerni put nastavio u brendu Miu Miu.

Rođen u Buenos Airesu 1972., Appiolaza kaže da je veći dio djetinjstva i mladosti proveo u bakinoj krojačnici. Ali opsjednutost glazbom, a ne modom, natjerala ga je da napusti dom i preseli u Ujedinjeno Kraljevstvo.

Također je pasionirani kolekcionar radova drugih dizajnera. Njegova prva opsesija bila je Comme des Garçons, no 'biseri' njegove arhivske kolekcije uključuju raritene komade dizajnera kao što su Yohji Yamamoto, Jean Paul Gaultier, Martin Margiela, Vivienne Westwood i Issey Miyake.

'Franco Moschino je uvijek bio među mojim favoritima. Imati pristup tim sjećanjima, moći hodati ovim hodnicima preplavljenim poviješću, dodirivati odjeću koju sam viđao samo u časopisima... To je nešto što je neprocjenjivo i služit će mi kao kompas na putu koji sam upravo proveo. počelo', dodao je na račun svog novog angažmana.