KINOBUS PUN POSJETITELJA

Otvoren 4. Kinookus u Stonu

05.09.2013 u 12:56

Bionic
Reading

Jedan kinobus nije bio dovoljan da bi sve zainteresirane dovezao na otvorenje četvrtog Kinookus FFF-a u Stonu. Kako velik broj posjetitelja ne bi ostao u Dubrovniku, organizatori i prijevoznik odmah su dodali još jedan manji autobus kojim su svi sretno stigli u Ston. Na glavnom trgu u Stonu tražila se stolica više, što je najbolji pokazatelj interesa koji je izazvala četvrta edicija Kinookus FFF-a

Program otvorenja vodile su Romana Kolić i prevoditeljica Ana Nakić, a nakon uvodnog videouratka pozdravile su publiku i u općim crtama najavile glavne teme ovogodišnjeg festivala: prehrambeni suverenitet, novi europski kontekst za male tradicijske proizvođače, promišljanje poljoprivrednih politika i modela distribucije.

U ime Dubrovačko-neretvanske županije publiku je pozdravio zamjenik župana Davorko Obuljen naglasivši važnost festivala za filmsku kulturu Stona i posebno se osvrnuvši na valoriziranje lokalne proizvodnje i edukaciju mladih. Načelnik Stona Vedran Antunica izrazio je veliko zadovoljstvo činjenicom da su organizatori izabrali baš Ston i poželio još puno edicija Kinookusa. Koordinator Ivo Kara-Pešić našalio se rekavši da velik broj posjetitelja prijeti 'uništenjem' reputacije Kinookus FFF-a kao malog festivala s intimnom atmosferom.

Umjetnička direktorica Ines Vasiljević najavila je film otvorenja 'Slow Food Story', na kojem je radila kao producentica, naglasivši kako je riječ ne samo o hrvatskoj, već i o premijeri u cijeloj regiji. Direktor festivala Marijan Kocković zahvalio je volonterima i prijateljima Kinookusa koji su omogućili bogat program četvrte edicije te proglasio festival otvorenim.

Publika je dugim pljeskom pozdravila film o 25 godina povijesti najvećeg svjetskog pokreta za zaštitu tradicijske poljoprivrede i gastroraznolikosti te njegovom utemeljitelju Carlu Petriniju. Nakon toga posjetitelji su uživali u zakuski koju je pripremilo nekoliko stonskih i malostonskih ugostitelja i vrhunskim vinima peljeških i konavoskih obiteljskih vinarija. Program otvorenja završio je fantastičnim nastupom dubrovačkog hip-hop dvojca Otpisanimatora i makedonskog bubnjara Parussiona