BRZ I ŽESTOK

Otkriveni detalji o novom Audiju S1

07.01.2009 u 09:00

Bionic
Reading

Britanski Autoexpress dočepao se povjerljivih detalja o nadolazećem Audijevom kompaktnom feferonu – S1

Novi S1 na tržištu bi početkom iduće godine trebao konkurirati najžešćim kompaktima poput MINI Cooper JCW-a, Fiat 500 Abarth SS-a i Alfe Romeo MiTo GTA . Automobil će biti zasnovan na novoj generaciji A1, a pokretat će ga 1,4-litreni TSI četverocilindraš koji pomoću mehaničkog i turbopunjača razvija 200 KS.

Za izmjenu brzina će biti zadužena sedmerobrzinska automatizirana mjenjačka kutija s dvostrukom spojkom S-Tronic, dok će za prijenos snage na podlogu S1 koristiti Quattro integralni pogon podešen za preusmjeravanje većine okretnog momenta na stražnju osovinu.

U odnosu na standardni A1, S1 bi trebao raspolagati značajno nižim odstojanjem od tla, a spominje se i implementacija Audijevog magnetnog ovjesa. S1 bi trebao do stotke sprintati za manje od sedam sekundi te postizati maksimalnu brzinu od 250 km/h.

Automobil bi također trebao izgledati vrlo agresivno, navodno veoma slično prošlogodišnjem tokijskom Metroproject Quattro konceptu, što znači da izvana možemo očekivati opsežni aerodinamički kit sa 19-colnim felgama, dok će nas unutra vjerojatno dočekati sportski upravljač ravnog dna, sportska sjedala i aluminijske papučice.