IZNENAĐENI I ZNANSTVENICI

Otkrijte kakve sve senzacionalne stvari znaju bebe

14.12.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Znate li da bebe znaju čitati misli? I znate li da novorođenčad razumije strane jezike? Otkrijte kakve sve još senzacionalne stvari znaju bebe

U posljednjih 10-ak godina znanstvenici se intenzivno bave proučavanjem novorođenčadi i beba do godinu dana starosti. Pokušavaju doznati kako se odvija njihov razvoj u najranijoj dobi te što znaju i osjećaju. Otkrića su senzacionalna, a mi vam donosimo ona najzanimljivija.


Veličanstvene spoznaje o bebama iznenađuju i znanstvenike
Bebe 'čitaju misli'
Nedavno istraživanje stručnjaka sa Sveučilišta Missouri pokazalo je da bebe već s deset mjeseci počinju slijediti misaone procese ljudi oko sebe. 'Kada bebe vide nešto prvi put i kada ih to iznenadi, gledaju u to dugo vremena. Čine to jednako kao i ostali', pojasnila je za Huffington Post profesorica razvojne psihologije Yuyan Luo. To se, kako je istaknula, zove 'povreda očekivanja'.

Slatki su? Ne znači da će takvi biti i kad odrastu

Iako nekim odraslim ljudima tepaju da su vjerojatno bili divni kao bebe, takve izjave ipak ne drže vodu. Naime, istraživanje objavljeno u magazinu Infant Behavior & Development pokazalo je da sladak izgled u najranijem djetinjstvu ne jamči dobar izgled u odrasloj dobi. U istraživanju su sudjelovale 253 odrasle osobe koje su ocjenjivale fotografije odraslih osoba te fotografije tih istih osoba kad su bile male. Nije bilo nikakve poveznice između dobrog izgleda u djetinjstvu i dobrog izgleda u odrasloj dobi.

Bebe znaju dijeliti
Vrlo često se za bebe i malu djecu kažu da su sebični, ali istraživanja pokazuju da bebe zapravo znaju dijeliti. Točnije, već sa 15 mjeseci imaju

osjećaj za druge i za nužnost dijeljenja s drugima. Zadnje istraživanje koje je to potvrdilo bilo je ono održano u Washingtonu. U sklopu toga istraživanja bebe su gledale snimku s dvije osobe kojima je servirana hrana. Kad je jednoj osobi servirano manje hrane nego drugoj, bebe su prvoj osobi posvetile više pozornosti.

Bebe imaju rasističke sklonosti?!
Istraživanje britanskih stručnjaka otkrilo je da bebe od svega tri mjeseca polako počinju pokazivati naklonost prema ljudima svoje rase. Ipak, preteško bi bilo nazvati ih rasistima jer isto istraživanje pokazuje da bebe koje su redovito okružene ljudima različitih rasa pokazuju naklonost prema svima – neovisno o boji kože.

Ritam im je u krvi
Znate li da bebe od pet mjeseci mogu identificirati brzi ritam vesele pjesme? Upravo to je otkriveno istraživanjem koje su proveli stručnjaci sa Sveučilišta Brigham Young. Dakle, vesela pjesma bebe može učiniti sretnima. One osjećaju ritam i kreću se u skladu s njim, a nerijetko uza sve to imaju i osmijeh na licu.

Bebe znaju jeste li dobri ili zločesti
Sudeći prema otkrićima znanstvenika s Yalea, bebe imaju osjećaj za moral već u dobi od šest mjeseci. Tijekom istraživanja bebe su bile izložene zločestim i dobrim lutkama, a nakon nekog vremena pokazivale su jasnu naklonost prema lutkama koje su 'bile dobre'.

Razumiju strane jezike
Dr. Janet Werker sa Sveučilišta Columbia otkrila je da će novorođenče majke koja je govorila dva jezika tijekom trudnoće prepoznati razliku između ta dva jezika. Njezino je istraživanje pokazalo da bebe u dobi do četiri do šest mjeseci razliku u jezicima uočavaju vizualno, bez prisutnosti zvuka. Nije baš jasno kako to čine, ali je jasno da razliku znaju.