20 SAVJETA

Otkrijte kako biljke i začini utječu na naše zdravlje

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 22.11.2012 09:12
  • Objavljeno 22.11.2012 u 09:12
začini đumbir češnjak luk cimet

začini đumbir češnjak luk cimet

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Postoji puno začina i biljaka koje blagotvorno djeluju na ljudsko tijelo i zdravlje, a ovih dvadeset lako možete uklopiti u svakodnevne menije i rutine pa poboljšati kvalitetu življenja

Mnogo sjemenki, listova ili korijena raznih biljaka svojim djelovanjem mogu čak zamijeniti skupocjene kreme ili lijekove pa nije na odmet ponešto naučiti o njima. Huffington Post izdvojio je 20 biljaka koje vam mogu pomoći s blažim bolestima ili primjerice probavnim problemima, a sve na prirodan i način.

Anis

Kada se koristi u hrani, sjeme anisa ima okus sličan onome crnog sladića. Sjemenke anisa mogu smiriti bolove u želucu te pomoći protiv kašlja i curenja nosa. Prema WebMD također povećavaju protok mlijeka kod dojenja, liječe menstrualne simptome i pojačavaju libido. Izvor su vlakana i kalcija te željeza.

Astragalus

Korijen ove biljke koristi se u kineskoj medicini i liječi uzroke prehlada i alergija poput curenja nosa, svraba i kihanja te jača imunitet.

Čičak

Korijen čička se može spremati kao namirnica, a njegovo sjeme inače se koristi u borbi protiv bakterija i služi za detoksikaciju organizma.

Neven

Latice ove biljke pune se antioksidansa poznatih kao flavonoidi. Oni se u tijelu bore protiv grlobolje, bakterija i upala. Prema studiji sveučilišta Maryland Medical Center neven se često koristi i kod problema sa želucem, ali se primjenjuje i direktno na kožu jer pomaže kod opekotina, posjekotina i modrica. Njegova protuupalna svojstva djeluju na smanjenje oteklina.

Cilantro ili kineski peršin

Ima puno vitamina K pa jača kosti i sprečava krvne ugruške.

Thinkstock

Thinkstock

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Lavanda

Cimet

Neka istraživanja sugeriraju da cimet može smanjiti razinu kolesterola i šećera u krvi kod osoba koje boluju od dijabetesa tipa 2. Cimet je i dobar izvor vlakana, a budući da ima slatkast okus, može vam poslužiti umjesto šećera.

Kim

Kao i cimet, kim može pomoći ljudima koji boluju od dijabetesa i zadržati razinu šećera u krvi pod kontrolom. No snažan je i u borbi protiv klica i bakterija pa može spriječiti čir želuca, piše YouBeauty.com. Kim je također vrlo dobar izvor kalcija, željeza i magnezija.

Maslačak

Listovi maslačka korišteni su u istočnoj medicini kod problema s jetrima, bubrezima i slezenom, iako ne postoje klinička istraživanja za podršku ove tvrdnje. Prema Nacionalnom centru za komplementarne i alternativne medicine, narodna medicina maslačak koristi kao diuretik i rješenje za manje probavne probleme.

Komorač

Komorač ima sličan sladak okus baš kao i anis. Može pomoći kod nadutosti, plinova i drugih probavnih smetnja, piše WebMD, a posebno može biti koristan kod žgaravice.

Đumbir

Ovaj korijen poznat je kao lijek protiv mučnina u trudnoći, ali i kod kemoterapija i mučnina na putovanjima. Postoje neki ograničeni dokazi da bi mogao biti djelotvoran protiv bolova u liječenju artritisa te bolova u zglobovima i mišićima.

Ginseng

Postoji nekoliko različitih tipova ovog zdravog korijena. Američki ginseng smanjenje razinu šećera u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 2, usporava rast stanica kod karcinoma debelog crijeva stanica rasta i pojačava imunitet. Azijski ginseng također pojačava imunitet i mentalno zdravlje te smanjuje stres.

Sveti Bazilije

Ova vrsta bosiljka često se koristi za liječenje povišenog kolesterola, iako nema puno studija koje to potvrđuju. Prema WebMD-u neka istraživanja pokazuju mnoge druge blagodati biljke uključujući pomoć kod infekcije gornjih dišnih infekcija, astme, dijabetesa i još mnogo toga. Znanstvenici vjeruju da je to zato što spojevi u biljci smanjuju otekline. Također se koristi za ublažavanje stresa.

Lavanda

Ima umirujuće djelovanje, ublažava stres i dobra je protiv nesanice. Neke manje poznate prednosti lavande su da kao namirnica može smanjiti nadutost zahvaljujući antioksidansima. U obliku ulja može zaustaviti svrbež i oticanje kada se primjenjuje na koži.

Sladić

Poznati su slatkiši od sladića, ali prema studiji sveučilišta Maryland Medical Center slatki korijen dobar je za liječenje kašlja, astme i žgaravice. Iako je sladak, pomaže i kod mršavljenja. Jedna studija iz 2003. pokazala je da su ljudi imali manje masnog tkiva nakon dva mjeseca kad su konzumirali 3,5 grama sladića dnevno.

Menta

Korisna je u liječenju brojnih bolesti probavnog sustava. U jednoj studiji iz 2011. istraživači su otkrili da ulje paprene metvice ublažava simptome kod sindroma iritabilnih crijeva.

Muškatni oraščić

Dobro je rješenje za želučane probleme, a muškatni oraščić dobar je i protiv bakterija i gljivica. Solidan je izvor vlakana, a zahvaljujući antiupalnim svojstvima, pomaže kod problema s kožom te zaglađuje nepravilnosti.

Origano

Origano ima antibakterijska i antifungalna svojstva koja ga čine učinkovitim protiv nekih oblika bolesti koje se prenose hranom. Također je utvrđeno da je učinkovit protiv gljivica i vaginalnih infekcija.

Ružmarin

Ova popularna vrtna biljka prepuna je antioksidansa i zato dobra protiv upala, a potiče i proizvodnju acetilkolina, koji pak pomaže potaknuti učenje i pamćenje.

Timijan

Antioksidansi iz timijana mogu spriječiti oštećenja stanica te potaknuti cjelokupno zdravlje i spriječiti karcinom, upale i znakove starenja.

Šafran

Ovaj začin može ublažiti simptome PMS-a i pomoći kod blage depresije. WebMD piše kako pomaže kod astme, a šafran se spominje i kao afrodizijak iako nema detaljnih istraživanja o toj tezi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!