DOBRO PAZITE

Otkrijte jeste li i vi emocionalno nevjerni

15.05.2013 u 15:21

Bionic
Reading

Uvjereni ste u svoju odanost partneru/ici i ponosni na svoje moralne vrijednosti jer ga niste fizički prevarili. No što je s emocionalnom nevjerom, intenzivnom, erotičnom, ovisnom, onom koja lako može proći neotkrivena

Tracy Cox, specijalistica za seksualne odnose, tvrdi kako su Facebook i Twitter krivci za emocionalne prevare. Naime, uvijek je postojalo svima jasno pravilo i definicija prevare. Neprihvatljivo je fizičko dodirivanje, ljubljenje ili bilo kakav fizički seksualni kontakt s drugom osobom ako si u vezi ili braku, i to je prilično jasno.

Nevjera jednako seks. No prevara je u modernom vremenu dobila jednu novu dimenziju, a sve zahvaljujući društvenim mrežama. Emocionalna nevjera - duboka, strastvena povezanost dviju osoba koje čak nisu ni svjesne da su prešle granice postaje jedna velika prijetnja braku i vezama. Mogućnosti nevjere, za razliku od prijašnjih godina, daleko su veće, zbog užurbanog ritma života, manjka vremena i ekspanzije društvenih mreža i prijatelja koje imamo na njima.

Naizgled bezopasan flert na Facebooku i Twitteru može se pretvoriti u nešto više jer se ponekad čini da se prijatelji na internetu više zanimaju za nas od samog partnera. Intenzivna ali neopipljiva, erotična a nekonzumirana emocionalna nevjera opasna je i izaziva ovisnost.


Kako biste vidjeli jeste li emocionalno nevjerni, odgovorite na ova pitanja. Ako na nekoliko od ponuđenih pitanja odgovorite potvrdno, znajte da plivate u opasnim vodama.

Pričate li negativno o svom partneru, 'posebnom prijatelju'?

Prikazujete li se kao slobodna osoba? Izbjegavate li spomenuti partnera ostavljate dojam slobodne i singl osobe?

Imate li seksualne maštarije o 'prijatelju' s Facebooka, Twittera?  Nije ništa loše u malo fantazije, ali maštati o nekom bliskom i dostupnom može biti opasno jer ćete tu osobu željeti sve više i više.

Imate li tajne? Tajne email adrese, lozinke. Zaključavate li i sakrivate svoj telefon i brišete li određene poruke? U čvrstoj, iskrenoj vezi nikakva komunikacija s trećim osobama ne bi trebala biti tajna.

Dijelite li intimne detalje svog života s osobom o kojoj maštate? Druga je stvar popričati o svojim problemima i analizirati vezu s prijateljem istog spola, no kada to radite s nekim tko vam je privlačan, upustili ste se u opasnu zonu.

Lažete li partneru da viđate druge osobe? Pitanje koje će vam pokazati je li griješite i jeste li skrenuli s puta je slijedeće - bi li se moj partner uznemirio da me vidi na kavi s ovom osobom? Biste li imali potrebu da mu lažete o tome što trenutačno radite na kavi s tom osobom? Ako je odgovor potvrdan, zapitajte se iskreno što radite.