PREPOZNAJTE ZNAKOVE

Otiču vam prsti? Možda je ovo razlog

11.08.2015 u 08:36

Bionic
Reading

Postoji niz razloga zašto vam prsti mogu oteći, no dok su neki potpuno bezazleni, drugi su možda ozbiljnije prirode

Vrući ljetni dani

Vrućina širi krvne žile kako bi se tijelo lakše ohladilo. Kad se takvo širenje događa, nešto tekućine iz žila može pobjeći u meko tkivo što izaziva oticanje.

Takvo oticanje trebalo bi samo nestati, no ako se uz njih pojave slabi stisak i bol, onda je dobro vrijeme za posjet liječniku.

Previše soli

Ako solite svu hranu, to je također mogući uzrok vaših punašnih prstiju. Naša tijela cijelo vrijeme održavaju ravnotežu soli i vode. Više soli znači da tijelo zadržava više vode što djelomično uzrokuje naticanje prstiju.

Ovaj problem trebao bi sam nestati kroz 24 sata, no može katkad trajati i dulje, ovisno koliko ste pretjerivali sa soljenjem. U slučaju da ste smanjili sol u hrani, a prsti su vam još uvijek otečeni, nije naodmet posjetiti liječnika.

Osteoartritis

Ako vam zglobovi na prstima otiču, moguće je da imate osteoartritis. Ostali znakovi te bolesti su bol u zglobovima prstiju i njihova ukočenost. Osteoartritis je uglavnom posljedica starenja i trošenja zaštitnog sloja između kostiju. Moguće je da se bolest predstavi i u obliku nateknutih prstiju koji vas često bole.

Sindrom karpalnog tunela

Kad ukliještite živac koji se proteže od podlaktice do dlana, to je ono što se naziva karpalnim tunelom. Ubrzo će uslijediti otekline, bol i trnci, a moguća je čak i obamrlost ruke i prstiju. Ovaj se problem često vrlo sporo razvija, no kod žena je tri puta češći.

Limfni edem

U slučaju da vam se limfa (koja odnosi bakterije, viruse i ostali otpad) počne pretjerano nakupljati, moguće je oticanje prstiju na rukama i nogama, no često i samih udova. Koža će vam se činiti debljom ili zategnutijom. Ovaj problem uglavnom je uzrokovan nenormalnim rastom tkiva u limfnom sustavu, izlaganjem radijaciji ili kirurškim zahvatom.

Raynaudov fenomen

Periferna vaskularna bolest nešto je što mnogi od nas dobro poznaju. U pitanju je nedovoljna prokrvljenost prstiju zbog hladnoće i stresa, a uzrok mu je stiskanje žila. Oticanje nastupa kad se krv vrati u prste. Ovaj problem češći je kod žena, nego kod muškaraca.

Povišeni krvni tlak kod trudnica

Preeklampsija je uzrokovana visokim krvnim tlakom kod trudnica. Ako su trudnici otekle ruke i lice, a nakon dodira na njima ostaje trag, to je jasan znak visokoga krvnog tlaka. Ovaj problem uglavnom se javlja kod trudnica koje su starije od 40 godina, pretilih žena ili onih koje nose više od jednog djeteta.

Preeklampsija se najčešće javlja u trećem tromjesečju trudnoće.