NAJGORI IZBOR

Oprez, ovo je hrana koja vas najviše napuhuje

08.04.2014 u 10:32

Bionic
Reading

Primijetili ste da se nakon obroka osjećate naduto? Stoga dobro razmislite prije nego što idući put posegnete za ovim namirnicama

A evo i koje namirnice najviše napuhuju:

Rafinirane žitarice

Uobičajeni primjeri rafiniranih žitarica su bijela riža, bijeli kruh i bijela tjestenina. Za razliku od cjelovitih žitarica (smeđih), rafinirane žitarice su modificirane i mogu drastično povećati šanse za debljanje. Istraživanje koje je proveo Harvard Medical School u razdoblju od deset godina otkrilo je kako su sudionici koji su jeli najveće količine rafiniranih žitarica imali veću šansu dobiti neželjene kilograme. Oni koji su jeli najviše cjelovitih žitarica imali su najmanje šanse da razviju velik trbuh.

Punomasno mlijeko
Većina ljudi zabrinuta je za svoj izgled i zdravlje pa izbjegava punomasno mlijeko zbog relativno visokog postotka masti. No manje su svjesni toga da i mlijeko s dva posto masti isto tako ima velik postotak kalorija i masnoća koje se također mogu taložiti u struku. Ukoliko želite ravan trbuh, najbolje je piti bezmasno mlijeko ili ono s jedan posto masti. Ovo mlijeko također sadrži kalcij, ali ima manje kalorija i masnoća.

Gazirana voda i sokovi

Ukoliko volite gaziranu vodu ili sokove, nažalost rezultat su masnoće na trbuhu. Naime sokovi sadrže prazne kalorije poput šećera koji podiže razinu šećera u krvi i koji vas deblja, posebno na području trbuha. Osim toga, studije su pokazale da umjetna sladila smanjuju sposobnost tijela da prepozna sitost, što vodi prema prejedanju i prekomjernom uživanju u hrani. Voda je najzdravija alternativa, a ako vam nedostaje okusa, stavite u nju malo limuna.


Muffini za doručak
Ukoliko na putu za posao odlučite kupiti muffine uz jutarnju kavu, možda ste izbjegli gori scenarij, krafne, no još uvijek ne jedete zdravo. Muffini sadrže oko 500 kalorija i to je više od pola preporučene dnevne doze šećera. Zdrava varijanta su žitarice poput zobi s mlijekom bez masnoća ili neko voće.

Sir

Iako je sir dobar izvor kalcija koji je odličan za kosti, nažalost ima visok postotak zasićenih masti. Možda vam se čini da jedete uravnoteženo, no teški sirevi sadrže čak oko pola dozvoljenog dnevnog unosa masnoća. Idući put kada želite dodati sir u sendvič ili na rajčicu, uzmite manji komad i odaberite onaj koji sadrži manje masnoća.

Bilo koja hrana koja sadrži transmasne kiseline
Prije kupnje bilo kojeg proizvoda dobro pogledajte deklaraciju i uvjerite se da ne sadrži transmasne kiseline ili hidrogeniziranu mast. Šokantno je da manje od grama transmasti može imati negativan učinak na zdravlje. Osim toga, brojne su studije pokazale da transmasti znatno utječu na sakupljanje masnoće oko područja trbuha. Transmasne kiseline stvaraju se i tokom drugih procesa, kao što je prženje.

Prerađeno meso
Ukoliko volite prerađeno meso poput hrenovki, kobasica i salama, mogli biste dobiti fine naslage na trbuhu. Naime prerađeno meso sadrži mnogo kalorija, ali i zasićenih masti, objavljeno je neki dan u New England Journal of Medicine. Zanimljivo je kako je upravo ovakvo meso među 12 najvećih uzročnika prekomjerne težine. Radije birajte svježe i laganije meso poput pilećih i purećih prsa.

Brza hrana
Ukoliko volite brzu hranu, vitka linija je visoka. Osim toga, brza hrana obično se prži u dubokom ulju, što će utjecati na vašu kilažu, ali utjecat će loše i na vaš kardiovaskularni sustav.

Čips od krumpira
Čips ima razne okuse, a u njemu se obično uživa uz omiljenu seriju ili utakmice. No trbuh vam u konačnici neće biti zahvalan zbog ove poslastice jer ona sadrži transmasne kiseline i bogata je kalorijama. Čips je poguban za vitku liniju, a zbog konzumacije te nezdrave namirnice možete razviti niz srčanih problema te povećati nivo kolesterola. Pečeni krumpir zdrava je alternativa.

Bilo koja hrana koja sadrži rafinirani šećer
Hrana koja sadrži rafinirani šećer ima malo nutritivne vrijednosti, a puno praznih kalorija, povećava razinu glukoze u krvi i bogata je jednostavnim ugljikohidratima koji potiču tijelo da pohranjuje ekstra masnoće posebno oko trbuha.

Alkohol

Bilo da volite popiti bocu piva, bilo koktel, gotovo sva alkoholna pića pogubna su za vitak struk. Alkohol naime odmah sagorijeva i smanjuje mogućnost organizma da preradi masnoće. Osim toga, sadrži puno praznih kalorija s malo nutritivne vrijednosti.

Sol
Iako zbog soli nećete doslovno nabaciti kilogram viška, ona izaziva osjećaj napuhnutosti i zbog nje izgledate kao da imate velik trbuh. Zbog soli naime tijelo zadržava vodu, a većina će je zadržati u području trbuha.

Više o zdravom načinu života saznaj ovdje