OMILJENI LJETNI MODEL

Oprez, ova je obuća jako loša za vaše zdravlje

19.06.2018 u 14:21

Bionic
Reading

Iako ljeto ne možemo zamisliti bez omiljenih ravnih natikača, sportskih modela ili japanki, koje, budimo iskreni, nisu baš najseksi obuća na svijetu, savršene su za odlaske na plažu ili bazen, a mnoge zaljubljenice u modu ne mogu zamisliti ljetne causal kombinacije bez njih

Premda ravna ljetna obuća nikad nije bila popularnija, već se dugo vrijeme vode rasprave o tome koliko je zapravo ona loša za stopala.

Popularne japanke, plastične ili gumene šlape za plažu ili natikače s krznom, koje su veliki hit unazad nekoliko sezona, bez sumnje su hit obuća koja se savršeno uklapa u mnoge ljetne kombinacije, ali su stekle lošu reputaciju zato što ne pružaju pravi oslonac za stopala. Kao rezultat toga noge su izložene većem pritisku i moraju napornije 'raditi' kako bi pružile oslonac tijelu. Osim toga, ukoliko ih često nosite, osjetljiva koža stopala brže će se isušivati.

  • +5
Dlakave natikače osvojile slavne ljepotice Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ipak, stručnjaci se slažu kako nošenje ovakve obuće ima i svoje prednosti, poput toga da ukoliko ih nosimo povremeno i bez pretjerivanja daju slobodu vašim stopalima te ne ograničavaju poput drugih vrsta zatvorene obuće - dakako ako u npr. japankama ne pješačite nekoliko kilometara.

Liječnici kažu kako uvijek pri kupnji trebamo dati prednost natikačama koje su anatomski oblikovane i imaju čvršći oslonac kako nam se noge ne bi umarale u njima.

  • +28
Slavni u Birkenstockovim natikačama Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

U ovakvu obuću vrijedi uložiti više novca, dodaju, kako ravne natikače ne bi uzrokovale probleme sa stopalima ili mrske žuljeve i natiske pa birajte modele provjerenih brendova.

Kako bi se spriječilo pretjerano isušivanje stopala, nemojte zaboraviti na hidratiziranje kože kvalitetnim kremama, a radi prevencije žuljeva na stopalima prilikom nošenja ljetne obuće stavite malo pudera ili dezodoransa za noge.