S VIŠNJAMA

Oko ovog slasnog kolača nećete namučiti, a iznenadit ćete se za koliko je gotov

11.06.2025 u 21:16

Bionic
Reading

Počela je sezona višanja, pa zašto ih ne biste iskoristili za slastan kolač koji je gotov u tren oka?

Već su stigle prve višnje, a ukoliko volite ovo zdravo voće prepoznatljivog slatko-kiselog okusa, zašto se ne biste počastili s ukusnim kolačem koji je brzo gotov, a priprema traje oko 15-ak minuta?

Treba naglasiti i da su višnje su izvrstan izvor vitamina C, sadrže i vitamine A, E, K te više vitamina B skupine (tiamin, riboflavin, niacin, pantotenska kiselina, piridoksin, folna kiselina). Osim vitamina, obiluju snažnim antioksidansima i biljnim pigmentima, što ih čini vrijednim dijelom uravnotežene prehrane.

Evo što morate znati o sirevima i vinu Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević montaža

Ovaj jednostavan kolač savršen je za iznenadne goste ili trenutke kad vam se jede nešto slatko, a njegova priprema je toliko laka da će ga uspješno napraviti čak i oni koji nisu baš vješti u kuhinji.

No ako ne volite višnje, slobodno za ovu slasticu iskoristite drugo voće po želji - poput trešanja, jagoda, ribizla...

Poslužite ga uz sladoled ili šlag za dodatni užitak.

Sastojci:

600 g Plazma keksa (300 g mljevenog i 300 g običnog) + za dekoraciju

600 ml jogurta

180 g šećera

100 g čokolade

300 g višanja

Priprema:

U lonac stavite višnje i 100 g šećera, pa kuhajte dok se šećer ne otopi. U plastičnu posudu pomiješajte 300 g prepolovljenih Plazma keksa, 300 g mljevenog keksa, 600 ml jogurta i 80 g šećera. Dobro promiješajte.

Namažite pleh veličine 22 x 22 cm maslacem, zatim u njega izlijte polovicu smjese s keksom i zagladite.

Preko smjese rasporedite polovicu višanja, zatim prelijte ostatak smjese i zagladite. Na vrh stavite preostale višnje.

Prelijte otopljenom čokoladom i pospite krupnije mljevenim keksom. Kolač stavite u hladnjak samo tek toliko da se čokolada stvrdne. I dobar tek!