Počela je sezona višanja, pa zašto ih ne biste iskoristili za slastan kolač koji je gotov u tren oka?
Već su stigle prve višnje, a ukoliko volite ovo zdravo voće prepoznatljivog slatko-kiselog okusa, zašto se ne biste počastili s ukusnim kolačem koji je brzo gotov, a priprema traje oko 15-ak minuta?
Treba naglasiti i da su višnje su izvrstan izvor vitamina C, sadrže i vitamine A, E, K te više vitamina B skupine (tiamin, riboflavin, niacin, pantotenska kiselina, piridoksin, folna kiselina). Osim vitamina, obiluju snažnim antioksidansima i biljnim pigmentima, što ih čini vrijednim dijelom uravnotežene prehrane.
Ovaj jednostavan kolač savršen je za iznenadne goste ili trenutke kad vam se jede nešto slatko, a njegova priprema je toliko laka da će ga uspješno napraviti čak i oni koji nisu baš vješti u kuhinji.
No ako ne volite višnje, slobodno za ovu slasticu iskoristite drugo voće po želji - poput trešanja, jagoda, ribizla...
Poslužite ga uz sladoled ili šlag za dodatni užitak.
Sastojci:
600 g Plazma keksa (300 g mljevenog i 300 g običnog) + za dekoraciju
600 ml jogurta
180 g šećera
100 g čokolade
300 g višanja
Priprema:
U lonac stavite višnje i 100 g šećera, pa kuhajte dok se šećer ne otopi. U plastičnu posudu pomiješajte 300 g prepolovljenih Plazma keksa, 300 g mljevenog keksa, 600 ml jogurta i 80 g šećera. Dobro promiješajte.
Namažite pleh veličine 22 x 22 cm maslacem, zatim u njega izlijte polovicu smjese s keksom i zagladite.
Preko smjese rasporedite polovicu višanja, zatim prelijte ostatak smjese i zagladite. Na vrh stavite preostale višnje.
Prelijte otopljenom čokoladom i pospite krupnije mljevenim keksom. Kolač stavite u hladnjak samo tek toliko da se čokolada stvrdne. I dobar tek!