IZLOŽBA RUŽICE KLARIČIĆ

Ogledala i nakit kao umjetnički predmeti

  • Autor: I. E. M.
  • Zadnja izmjena 14.11.2010 10:09
  • Objavljeno 13.11.2010 u 01:39
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U četvrtak, 18. studenog u 18 sati, u zagrebačkoj Knjižnici Dugave otvara se samostalna izložba nakita i kristalnih ogledala, na kojima je aplicirano drago i poludrago kamenje, Ružice Klaričić. Izložba će biti otvorena do 18. prosinca 2010.

Svojim je nakitom osvojila mnoge žene, no Ružica Klaričić ipak s više strasti priča o svojim ogledalima. 'Prvo zrcalo nastalo je u želji 'trajnog hvatanja' jednog popodneva na Hvaru. Osnova je bila Tiffany tehnika, da bi se s korištenjem novih materijala, poput poludragog kamenja, razvila jedna nova tehnika', kazala je Ružica.

Privatni album Ružice Klaričić

Privatni album Ružice Klaričić

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Ogledalo 'Izazov'

'Svaki kamen apliciran na zrcalo ima svoje značenje. Primjerice, kristalna struktura kvarca sadrži sve elemente stvaranja i stoga simbolizira cjelovito biće. U akvamarinu je 'zarobljena' ljepota mora, a svakomu tko ga posjeduje donosi ljubav. Ahatu se, pak, pripisuje sposobnost da privlači odane prijatelje. Ametist je poznat kao kamen sreće i duhovnosti koji donosi mir i blagostanje. Tirkiz je simbol ljepote, životne radosti i bogatstva', objašnjava umjetnica.

Ružica je svoja zrcala predstavila domaćoj i inozemnoj javnosti u mnogim gradovima. U veljači je, primjerice, s tri zrcala sudjelovala na skupnoj izložbi 'CROATIAN art&craft EXPO' u New Yorku.

'Skoro stotinu godina poslije, Ružica Klaričić, rođena u Tinovu Vrgorcu, svoju je originalnu umjetničku senzibilnost pretočila u kamenom i školjkama obrubljena zrcala podižući tradicionalni suvenir na umjetničku razinu', kazao je Hrvoje Hitrec, dramski pisac, filmski i televizijski scenarist.

Ružica Klaričić diplomirana je ekonomistica, koja je nedugo nakon završetka Ekonomskog fakulteta u Zagrebu shvatila da je više od gospodarskih i burzovnih pokazatelja veseli poigravanje sa zrcalima i nakitom, koristeći poludrago kamenje, školjke, obične kamenčiće, povezujući ih žicom i metalom. Osim nakitom i zrcalima, Ružica se bavi i umjetničkom fotografijom. Svoj fotografski rad predstavila je na brojnim skupnim domaćim i inozemnim izložbama, no šarm i raznolikost života zrcale se, prije svega, u njezinim ogledalima. Članica je Foto kluba Zagreb. Rođena je 1972. u Vrgorcu, a već dulje živi i radi u Zagrebu.

Više informacija o umjetničkom izričaju Ružice Klaričić možete doznati na stranici www.odrazi.hr

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!