IZLOŽBA RUŽICE KLARIČIĆ

Ogledala i nakit kao umjetnički predmeti

13.11.2010 u 01:39

Bionic
Reading

U četvrtak, 18. studenog u 18 sati, u zagrebačkoj Knjižnici Dugave otvara se samostalna izložba nakita i kristalnih ogledala, na kojima je aplicirano drago i poludrago kamenje, Ružice Klaričić. Izložba će biti otvorena do 18. prosinca 2010.

Svojim je nakitom osvojila mnoge žene, no Ružica Klaričić ipak s više strasti priča o svojim ogledalima. 'Prvo zrcalo nastalo je u želji 'trajnog hvatanja' jednog popodneva na Hvaru. Osnova je bila Tiffany tehnika, da bi se s korištenjem novih materijala, poput poludragog kamenja, razvila jedna nova tehnika', kazala je Ružica.

Ogledalo 'Izazov'

'Svaki kamen apliciran na zrcalo ima svoje značenje. Primjerice, kristalna struktura kvarca sadrži sve elemente stvaranja i stoga simbolizira cjelovito biće. U akvamarinu je 'zarobljena' ljepota mora, a svakomu tko ga posjeduje donosi ljubav. Ahatu se, pak, pripisuje sposobnost da privlači odane prijatelje. Ametist je poznat kao kamen sreće i duhovnosti koji donosi mir i blagostanje. Tirkiz je simbol ljepote, životne radosti i bogatstva', objašnjava umjetnica.

Ružica je svoja zrcala predstavila domaćoj i inozemnoj javnosti u mnogim gradovima. U veljači je, primjerice, s tri zrcala sudjelovala na skupnoj izložbi 'CROATIAN art&craft EXPO' u New Yorku.

'Skoro stotinu godina poslije, Ružica Klaričić, rođena u Tinovu Vrgorcu, svoju je originalnu umjetničku senzibilnost pretočila u kamenom i školjkama obrubljena zrcala podižući tradicionalni suvenir na umjetničku razinu', kazao je Hrvoje Hitrec, dramski pisac, filmski i televizijski scenarist.

Ružica Klaričić diplomirana je ekonomistica, koja je nedugo nakon završetka Ekonomskog fakulteta u Zagrebu shvatila da je više od gospodarskih i burzovnih pokazatelja veseli poigravanje sa zrcalima i nakitom, koristeći poludrago kamenje, školjke, obične kamenčiće, povezujući ih žicom i metalom. Osim nakitom i zrcalima, Ružica se bavi i umjetničkom fotografijom. Svoj fotografski rad predstavila je na brojnim skupnim domaćim i inozemnim izložbama, no šarm i raznolikost života zrcale se, prije svega, u njezinim ogledalima. Članica je Foto kluba Zagreb. Rođena je 1972. u Vrgorcu, a već dulje živi i radi u Zagrebu.

Više informacija o umjetničkom izričaju Ružice Klaričić možete doznati na stranici www.odrazi.hr