NAJAVA

Održat će se drugi festival ZeGeVeGe

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

I ove se godine organizira ZeGeVeGe, festival održivog življenja. Cilj festivala je upoznati građane s lakoćom življenja na održiv, ekološki i zdraviji način kojim se pri korištenju prirodnih resursa u svrhu ispunjavanja ljudskih potreba ne narušava okoliš, život ostalih životinja i dobrobit drugih ljudi

Festival ZeGeVege dio je Europskog tjedna mobilnosti, koji obilježava Grad Zagreb, a održava se od 16. do 22. rujna u preko dvije tisuće europskih gradova. Ovogodišnja tema Europskog tjedna mobilnosti je 'Poboljšajmo gradsku klimu'.

ZeGeVege održat će se na Trgu bana Jelačića, u petak, 18. rujna 2009. od 10 do 22 sata. Sudjelovat će 40 izlagača koji svojim etičkim i ekološkim kriterijima nastoje pridonijeti skladnom suživotu s ostalim živim bićima. Svoju ponudu će predstaviti proizvođači zdrave hrane, eko-poljoprivrednici, proizvođači kozmetike i sredstava za čišćenje koja nisu testirana na životinjama, proizvođači ekološki prihvatljivih ambalaža, prijevoznih sredstava i alternativnih izvora energije te udruge koje promiču održivi način življenja.

Posjetitelje očekuju brojne degustacije i promocije knjiga. Besplatno šminkanje kozmetikom koja nije testirana na životinjama razveselit će mnoge posjetiteljice koje će od vizažistica dobiti korisne savjete o šminkanju.

Na pozornici će se odvijati cjelodnevni program u kojem će nastupati pjevači, plesači, mađioničari, grafiteri i žongleri uz predstavljanje izlagača. Govor vezan za povezanosti prehrane i klimatskih promjena održat će saborska zastupnica Mirela Holy. Iz zabavnog programa izdvajamo neka od poznatih imena kao što su Luka Nižetić, Meri Jaman i Anita Valo (Meritas) i Jelena Radan, Ivana Radovniković, Lea Dekleva te grupe Voodoo lizards, Fini sapuni, Dženeration 81. U sklopu večernjeg programa koji će voditi Ana Stunić i Fani Stipković publiku će zabavljati žongleri vatrom iz umjetničke družine Artistika, a tokom dana nastupit će kućni teatar Škripzikl. Nizat će se mnoge plesne skupine egzotičnih plesnih pravaca.

Restoran će nuditi bezmesna jela po promotivnim cijenama (10-18 kuna).
Zdravi i ukusni obroci kao što su veganski gulaš, pašticada od seitana, kolači, pite i vegeburgeri bit će posluženi u biorazgradivim posudama na osnovi kukuruza koje se u okolišu potpuno razgrade. Uz obrok posjetitelji restorana dobit će sojino mlijeko ili kavu macchiato sa sojinim mlijekom. Recepte zdravih obroka kao i mnoge druge informacije o održivom življenju dobit će svaki posjetitelj festivala u ZeGeVege vodiču koji će biti otisnut na recikliranom papiru.

Posjetitelji restorana sudjelovat će u nagradnoj igri u kojoj mogu osvojiti bogate nagrade. Prva nagrada je vikend za dvije osobe u vegetarijanskom pansionu u Ližnjanu koji je prvi u Hrvatskoj dobio europsku V-oznaku. Posebna nagrada je veganski ručak na jedrilici uz kupanje na otoku Krku za dvije osobe. Ostale nagrade su vrijedni poklon paketi prehrambenih veganskih proizvoda, knjiga, kozmetike i slično.

Za djecu će biti postavljen kutić s cjelodnevnim programom u kojem će se kroz crtanje, bojanje i igranje s plastelinom učiti o važnosti održivog življenja, dok će ih popodne posjetiti Vrećko, čudovište od plastičnih vrećica koje kroz zabavnu priču educira o štetnosti plastičnih vrećica. Djecu će posjetiti i mađioničar JozoBozo koji se protivi korištenju životinja zbog zabave, a pjevat će dječji zbor Kikići. Održat će se radionica ekoloških igračaka i lutkarska predstava. Dio prihoda sa štanda Eko-igračke ide udruzi SMA.T - roditelja djece sa spinalnom mišićnom atrofijom i traheostomama.

Osim zabavnog i gurmanskog dijela festivala, za one koji žele više informacija o klimatskim promjenama, uz izložbu teme o oklolišu, cijeli dan će se održavati projekcija dokumentarnog filma o globalnom zatopljenju 'Istina o mesu'. Postavljeno će biti reciklažno dvorište kako bi se potaknuli građani na razvrstavanje otpada i brigu za okoliš i životinje. Električni bicikl i električni skuter bit će također izloženi, a štedne žarulje osvjetljavat će sve štandove.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi