UZALUDNO VJEŽBANJE

Odlazak u teretanu može dodati kile

02.04.2009 u 10:00

Bionic
Reading

Mnogi su čude što nakon višemjesečnog odlaska u teretanu i odricanju od kaloričnih poslastica još uvijek ne gube kile, pogotovo žene. Razlog je jednostavan – kardio vježbe, poput simulacije veslanja ili trčanja, troše daleko manje kalorija nego što vas umaraju. Savjet stručnjaka je – počnite što prije s dizanjem utega

U teretanama se žene najviše zadržavaju na spravama za trčanje ili veslanje, dok im dizanje utega rijetko pada na pamet. Djelomično je tome razlog što se na tim mjestima zadržavaju muškarci. 'Žene imaju blokadu kada je riječ o dizanju utega', objašnjava klinički psiholog Victor Thompson. No, odmah nadodaje, mišljenje da morate biti veliki i jaki da bi dizali utege je pogrešno.

Za usporedbu, 30 minuta vježbanja na spravi za veslanje sagorijeva tek 300 kalorija. Toliko otprilike ima komad miješane pizze od 100 grama. S druge strane, ako se isključivo rade kardio vježbe, tijelo počinje trošiti tkivo važno za sagorijevanje kalorija u želji da dobije novu energiju. Spojite to s činjenicom da što više vježbate, to ste gladniji i više jedete, te dobivate otprilike formulu prema kojoj se svojski znojite, ali ne gubite kile.

U jednadžbu treba još uključiti razne hormonalne promjene, kao što je povećanje kortizola uslijed dugotrajnih vježbi. Kortizol pak povećava inzulin, što kao posljedicu ima povećanje taloženje masnog tkiva.

Anaerobne vježbe poput dizanja utega, naprotiv, izgrađuju mišiće i tkivo potrebno za sagorijevanje kalorija te do željenih rezultata dolazite uz puno manje napora i puno većom sigurnošću. Savjet profesora Paula Stewarda sa Svučilišta u Birminghamu glasi da radite tri kardio i dva anaerobna treninga tjedno.

Štoviše, dodaje, često je polusatna šetnja nakon obroka daleko efikasnije sredstvo mršavljenja nego nepromišljeno iscrpljivanje.