STVORENE ZA UŽIVANJE

Odaberite odgovarajuću vrtnu garnituru

vrt balkon doručak

vrt balkon doručak

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Na kvalitetu vremena provedenog u vrtu, na terasi ili balkonu uvelike će utjecati vrtna garnitura, koja se može sastojati od stola i stolica, fotelja, dvosjeda, trosjeda, taburea, ležaljki i ljuljački, ovisno o tome koliko velikim prostorom raspolažete. Uz ugodan ambijent, udobnost i ergonomija vrtnih garnitura ključni su faktori za količinu uživanja

Proljetni dani izmamili su na otvoreno sve koji imaju vrtove, terase ili balkone. Njihovo uređivanje, oplemenjivanje biljkama te opremanje sjedećim ili ležećim garniturama, lampama i sjenilima kao zaštitom od sunca omogućavaju stvaranje novog 'dnevnog boravka' u kojem se rado okupljaju svi članovi obitelji. U toplim proljetnim, ljetnim i ranojesenskim danima ovi prostori postaju najkorišteniji dijelovi doma, a pogotovo u večernjim satima.

interijernet.hr

interijernet.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Moderne vrtne garniture pružaju odgovore na sva pitanja te ispunjavaju zahtjeve i onih najkompliciranijih, kojima su udobnost i ergonomija podjednako važni kao i dizajn vrtnih garnitura. Dizajn je izuzetno bitan dio priče, jer upravo on podiže ili smanjuje vizualnu vrijednost ambijenta.

Kvalitetan odabir vrtne garniture objedinjuje funkcionalnost, udobnost i estetsku vrijednost
. Kako bi vrtna garnitura bila funkcionalna, bez obzira koji ju elementi sačinjavaju, mora biti razmjerna prostoru u koji se postavlja. Ukoliko su to stol i stolice, oko njih treba ostaviti dovoljno prostora za normalno komuniciranje i posluživanje. Isto je i u situacijama u kojima je ona dopunjena foteljama ili ležaljkama. Ukoliko imate manju terasu ili balkon, odaberite manji broj elemenata ili odaberite garnituru manjih dimenzija. Prenatrpanost prostora masivnim elementima ili prevelikim brojem komada namještaja stvara suprotan efekt od željenog – napetost, a ne opušatjuće ugođaje.

Udobnost vrtne garniture, a to se prvenstveno odnosi na stolice, fotelje i različite vrste ležaljki ili ljuljački, mora biti vrhunska. Obzirom na različitu tjelesnu građu, nemoguće je napraviti element koji će ergonomski svima odgovarati. Stoga pri odabiru vrtne garniture obavezno isprobajte sve njene elemente, i to s jastučićima za sjedenje i naslanjanje kao i bez njih. Tako ćete otkriti da li vam odgovara viši ili niži naslon za leđa, stolice ili foteljice s rukohvatom ili bez njih, tvrđa ili mekša podloga ležaljke ili ljuljačke.

Odabir dizajna vrtne garniture ovisi o vlastitim kriterijima i željama, ali postoje neka pravila koja bi trebalo slijediti. Ambijent, koji je najčešće popraćen obiteljskom kućom ili drugim stambenim objektom kao kulisom, zadaje neke parametre, boje i materijale, koje bi trebalo slijediti. Ukoliko je fasada definirana aluminijskim elementima, odaberite metalnu vrtnu garnituru ili onu od pletene žice, koja se odlično uklapa s modernim minimalističkim fasadama kao kulisama, ukoliko su ograde kovane, odaberite kovanu vrtnu garnituru, a ukoliko je u prostoru prisutno drvo, odaberite drvene ili pletene ratan garniture.

Na tržištu se nude proizvodi od prirodnih i umjetnih materijala, a odabir vrste ovisi o mogućnostima održavanja. Ukoliko je vrtna garnitura natkrivena te tako nije izložena intenzivnim vanjskim utjecajima, ponajprije kiši, možete odabrati prirodne materijale – drvo, ratan ili tkaninu, koji su nešto kompliciraniji za održavanje u smislu trajnosti. Ukoliko je garnitura izložena u potpunosti vanjskim utjecajima, preporuka je odabrati metalne ili plastificirane materijale, koje ne blijede niti propadaju od vlage.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi