prostor za relaksaciju

Od svog balkona napravite pravu oazu mira u kojoj ćete beskrajno uživati na proljetnom suncu

17.02.2023 u 08:23

Bionic
Reading

Dizajneri interijera donose nekoliko savjeta kako na praktičan način svoj balkon pretvoriti u intiman prostor za relaksaciju na kojem ćete se moći opustiti i uživati u toplijem proljetnom vremenu

Balkon je jedno od najposebnijih mjesta svakog doma. Posebno u proljeće, kada željni topline sunca i svježeg zraka, krademo svaki trenutak da bismo boravili na njemu i uživali u prostoru koji nam je tijekom zimskih mjeseci uglavnom bio stran.

Dolazak proljeća znači i početak proljetnog čišćenja, a ako svom balkonu uz to želite podariti i nešto novije ruho, donosimo nekoliko prijedloga za uređenje uz koje ćete još više uživati u čarima otvorenog prostora u svom domu.

Obogatite balkon elementima prirode

Šarene sadnice koje ne zahtijevaju puno prostora i sunca jedno su od omiljenih rješenja kojima svojem balkonu možete podariti boju, toplinu i ugođaj kao da se nalazite usred proljetne livade. Sadnice poput maćuhica, kadifa, petunija ili pelargonija nisu zahtjevne za održavanje, a uljepšavat će ovaj prostor sve do kasnog ljeta.

Nakon što odaberete idealno bilje za svoj balkon, na redu je odabir teglica koje dolaze u raznim dizajnima, veličinama i bojama tako da ćete na raspolaganju imati pregršt opcija za oživjeti svaki kutak svog balkona raznim veselim nijansama!

Upečatljive zidne dekoracije

Osim biljkama, koje možete slagati na police, stalaže ili viseće teglice, svoj zid ukrasite raznim drugim dekoracijama koje će podići cijeli prostor. Posebno su upečatljiva ogledala koja možete staviti u raznobojne okvire i dizajnirati maleni mozaik koji će donijeti još više svjetlosti i prostranosti.

Naravno, zid možete ukrasiti i na klasičan način, raznim kombinacijama boja kojima ćete na jednostavan i efektan način svom balkonu podariti pravi make-over.

Ukrasne lampice

Osim što su praktične i omogućuju boravak na balkonu i tijekom večeri, ukrasne lampice stvorit će romantičan ugođaj kakvom nema premca! Možete ih staviti na strop, provući niz police ili uz galender, a gdje god ih odlučili smjestiti, intimna atmosfera je zagarantirana.

Učinite balkon praktičnim

Ako imate zatvoren balkon, postoji čitav niz ideja koje dizajneri interijera predlažu kako biste ovaj prostor učinili maksimalno praktičnim i ugodnim za boravljenje. Prvi prijedlog je da umjesto klasičnih balkonskih stolaca koristite malene fotelje ili dvosjede i tako ga pretvorite u mini dnevni boravak ili svoj omiljeni prostor za čitanje. Potom, možete ga pretvoriti u malenu radnu sobu tako što ćete u njega postaviti pisaći stol i osigurati si nekoliko mjeseci rada na 'otvorenom'!

Tu je i klasična opcija ugradnje ormara za pohranu robe i predmeta koje ne koristite toliko često čime značajno štedite prostor za pohranu u ostalim prostorijama, a stručnjaci predlažu i da promislite o ugradnji mini bara koji će biti vrlo praktičan i beskrajno cool.

Viseća ležaljka

Malo što govori 'prostor za relaksaciju' kao viseća ležaljka. Zbog neopisivo chic dizajna i visoke udobnosti, izgledno je da ćete se zaljubiti u nju na prvi pogled i teško se od nje odvojiti jednom kad vas preuzme ritam laganog ljuljanja na proljetnom i kasnom ljetnom suncu.

Izvrsno paše uz boho dekor s raznim tepisima i mekanim jastučićima uz koje će vaš balkon postati prava oaza mira i prostor u kojem se bezbrižno možete opustiti uz čari blagog povjetarca i toplih zraka sunca.