ljepota tradicije

Bio je neizostavan dio kuhinje naših baka, a neke obitelji ga imaju generacijama

19.06.2023 u 15:51

Bionic
Reading

Ako pitate bake, mame i susjede, postoje neke stvari u kuhinji koje se jednostavno ne mijenjaju. Nešto što je tradicija. Ne možete im objasniti da danas postoje kvalitetni uređaji za izradu tjestenine, električna cjedila za agrume ili aparati za savršeno rezane jednolike kockice povrća. Stara škola domaćica ionako ne koristi takve alate. One napamet znaju savršeno pravilno sjeckati, ne trebaju kuharice i odokativno miješaju sastojke, a mikser im je najmodernija sprava koju koriste. Iako će bake još uvijek radije ručno zamutiti bjelanjke…

Volimo nostalgiju bakine kuhinje, priznajemo. Tamo gdje se raznobojni lončići i limeni tanjuri susreću s kuhalima, štirkanim stolnjacima i retro štednjacima. Omiljena retro kuhinja, koja čini mješavinu nostalgije, uspomena i riznicu priča koje su se događale generacijama. Čak i danas, kada smo okruženi tehnologijom 21. stoljeća, ima nešto romantično u starinskim kuhinjama. Priča o počecima prvih kuhinja ipak je manje romantična, a više praktična. Ognjišta i škancije zamijenile su komode, vitrine i štednjaci na drva, u narodu zvani špaheri. I danas kada pomislimo na te štednjake, sjetimo se vlastite nemoći i vrištanja baka, mama i starijih ukućana za pomoć. Ubaciti drva, zapaliti plin, miješati… to je doista bio proces! Zamislite da se s takvim štednjakom susretnete danas, i to uz uvjet da sami morate nacijepati drvo…

Koja su jela bila dominantna? Dok se danas žganci, grah, krpice sa zeljem, poderane gaće i raznorazne pite jedu s oduševljenjem svih ukućana, u doba izvornog nastanka na ova jela se nije gledalo blagonaklono. Hrana u old school kuhinjama se pripremala i jela odmah, do zadnje mrvice kruha i zadnjeg komadića slanine. U početku su naši stari imali samo vrtove, pušnice i kašete za čuvanje povrća i mesa, a gotovo jelo se nije imalo gdje ostaviti. Sve do pojave hladnjaka s ledom koji je izumljen 1899. godine, a koji je kao inovacija preko svjetskih luka došao i na domaće tržište. Masovno korištenje hladnjaka na struju počelo je 60-ih godina prošlog stoljeća, usporedno s korištenjem štednjaka na struju. Tada su se javile prve viseće kuhinje, američki tip kuhinje. Odjednom se u kuhinjama s početka druge polovice prošlog stoljeća našao kuhinjski namještaj, posude za spremanje i konzumiranje hrane i prvi mali kućanski aparati.

Za izradu tijesta koristile su se razne modlice, pogačice od čvaraka su se oblikovale uz pomoću ruba čaše, a kruh je bio isključivo domaći. Uz pojavu miksera, shakera i raznih sjeckalica na struju odjednom je život postao lakši. To je značilo da više ne morate u jednom danu pojesti ručak i večeru „da se ne baci“, nego možete sve to ostaviti za dan kasnije. Ili za neki drugi dan, u hladnjaku. Odjednom je hladnjak od teško dostupnog i skupog uređaja postao dio kuhinje svih slojeva. Tu su se našli ostaci jučerašnjeg graha, čvarci, mladi luk i rotkvica pripremljeni za salatu, staklenke masti, te omiljene palačinke i šnenokle. Uskoro je kao zaseban veliki kućanski aparat došao i zamrzivač, a nakon njega kombinirani hladnjak s malim odvojenim dijelom za zamrzavanje. Mjesta je bilo dosta, hrane još više, led se nakupljao i topio, ovisi o godišnjem dobu i količini ledenih naslaga koje je valjalo očistiti. No, na stranu s problemima oko čišćenja hladnjaka, napokon se moglo birati što će se jesti i kad će se hrana zamrzavati, a omiljena marka naših starih bila je Gorenje! Doista, Gorenje nije samo robna marka – ono je mjesto susreta ljudi, priča, tradicije, nostalgije i inovativnosti.

Baš kao i danas, kada je Gorenje hladnjak unatoč tehnologijama koje su uslijedile, i dalje riznica uspomena. Nije to samo mjesto gdje čuvate namirnice, ostatke objeda ili pakiranja mlijeka, nego i dio kuhinje u koji ćete bez posebnog razloga zaviriti. Čak i ako niste gladni, čak i ako ne mislite pripremiti neki obrok. Tek toliko, da udahnete mirise i prisjetite se roštilja od subote, omiljenog čokoladnog mlijeka koje i danas pijete, iako odavno niste dijete, novog veganskog umaka koji s veseljem konzumiraju i vaša djeca. Vi stvarate neke nove uspomene i nove priče. Priče koje se nadovezuju na prošlost, no kreiraju u budućnosti i u skladu s vremenom.

  • +4
Izvor: Promo fotografije / Autor: Nik Jarh AV Studio

Spominjući Gorenje hladnjake i budućnost, točnije danas, morali bismo se osvrnuti na AdaptTech tehnologiju u NoFrost hladnjacima. Kako već imena sistema govore, AdoptTech se prilagođava vašim navikama i prati koliko često otvarate vrata hladnjaka. Sofisticiranom tehnologijom mjerenja predviđa učestalost otvaranja vrata, a onda snižava temperaturu za stupanj ili dva, kako bi hrana zadržala svježinu prilikom otvaranja. Baš kao što NoFrost ime označava sistem hladnjaka bez nakupljanja, leda, a to znači da nema više topljenja, čišćenja i zamornog struganja. Hrana spremljena u moderne kombinirane hladnjake – zamrzivače prije svega je duže svježa i isto tako, spremna za konzumaciju.

Na vama je da pazite na rokove i datume do kojih je najbolje upotrijebiti hranu, operete i očistite sve prije pripravljanja. Hrana se najčešće priprema na kuhinjskom otoku, omiljenom tipu moderne kuhinje. Na otoku je osim velike radne plohe često integrirana i indukcijska ploča umjesto klasičnog štednjaka, te dodatni priključci za male kućanske aparate. Sve je moguće na jednom mjestu. Čistiti, sjeckati, kuhati, pirjati, peći i naravno – jesti. Dobro ste pročitali! Moderne obitelji sve češće kuhinjske radne plohe koriste umjesto stola, dodajući i odmičući stolice po potrebi. Naravno, dogodi se da hrane ostane. Što onda? Vrijeme je za hlađenje i skladištenje. Zamrznuta hrana, veća ušteda! Zamrznuta hrana zadržava svoj oblik, izgled, okus, vitamine i minerale, ali i štedi vaš novac jer su novi kombinirani hladnjaci-zamrzivači s NoFrost tehnologijom učinkovitiji, brže zamrzavaju hranu i troše puno manje energije od ostalih modela.

Puno je još benefita kojima se mogu pohvaliti korisnici nove generacije Gorenje uređaja, a riječ pohvale mogu dati i vlasnici starije generacije njihovih hladnjaka. Kako? U nagradnom natječaju koji kreće upravo sada! Upute za sudjelovanje su sljedeće, a pravila sudjelovanja pronađite OVDJE.

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji s Gorenje Hrvatska.