prah moćnog djelovanja

Od kuhanja do čišćenja, mnogima je upravo soda bikarbona tajni sastojak, a ovaj genijalan trik otkriva je li joj istekao rok trajanja

21.06.2021 u 17:44

Bionic
Reading

Primjena sode bikarbone u kućanstvu doista je šarolika, no i ona ima rok trajanja. Ako stoji predugo, izgubit će na djelotvornosti, no postoji vrlo jednostavan način koji će otkriti je li ovaj 'čarobni prah' još uvijek dobar

Soda bikarbona vrlo je moćan sastojak u svakoj ostavi, a koristi se u različitim receptima i jelima. Također je nezamjenjivo sredstvo za čišćenje, prirodni dezodorizator koji neutralizira loše mirise, dodatak prilikom pranja rublja, izbjeljivač i još mnogo toga. Budući da je primjena ovog bijelog praha doista velika, važno je voditi računa i o njegovom roku trajanja. Srećom, postoji vrlo jednostavan način koji otkriva je li vrijeme da otvorite novi paketić sode bikarbone.

Prvo i najvažnije, što je soda bikarbona?

Soda bikarbona vrlo često se koristi u receptima za pečenje. Naime, ovaj kemijski spoj djeluje slično kao kvasac te pomaže tijestu da se prilikom pečenja digne. Budući da je soda bikarbona alkalna, reagira s bilo kojim kiselim sastojkom u istom receptu poput limunovog soka, octa ili mlaćenice, što stvara ugljični dioksid koji pečenim proizvodima daje prozračnost. Soda bikarbona također je tajni sastojak premaza za najhrskaviju piletinu i pržene kolutiće luka.

Važno je napomenuti da što je soda bikarbona svježija, to je njezina učinkovitost u receptima veća. Jednom kada se kutija sode bikarbone otvori, ima rok trajanja oko šest mjeseci do godinu dana. Ako slučajno nađete neotvorenu kutiju, velika je vjerojatnost da je i sadržaj i dalje dobar, čak i ako je istekao rok trajanja (obično oko 18 mjeseci od trenutka kada je puštena u prodaju).

Kako znati je li soda bikarbona i dalje dobra i učinkovita?

Ovo je najjednostavniji način kojim ćete to otkriti: u nekoliko kapi kisele tekućine, poput limunovog soka ili octa dodajte žlicu sode bikarbone. Ako se smjesa odmah i jako počne pjeniti, soda bikarbona i dalje je dobra za pečenje. Ako reakcija izostane, soda je izgubila moć dizanja i trebali biste je zamijeniti novom, neotvorenom kutijom. Novo pakiranje sode bikarbone držite na hladnom i suhom mjestu.

Staru, nepotrošenu sodu bikarbonu nemojte bacati. Iako više nije pogodna za pripremu hrane i dalje se može koristiti za čišćenje. Odlična je za nježno ribanje površina kuhinje i kupaonice, a od nje, na primjer, možete napravite odličnu pastu od sode i vode ili ukloniti neugodne mirise u hladnjaku.