luksuzni dom

Očarala je i nas: Otkrivamo detalje predivne kuće iz filma o kojem svi govore

11.12.2023 u 17:40

Bionic
Reading

Na Netflix je stigao 'Ostavi svijet za sobom' (Leave The World Behind), film koji su mnogi s nestrpljenjem čekali. Prepun je zvijezda, ne samo ispred kamera, nego i iza, jer su ga producirali Barack i Michelle Obama, a odvija se u kući u Old Westburyju

U apokaliptičnom trileru nagrađivanog pisca i redatelja Sama Esmaila, Amanda (Julia Roberts) i njezin suprug Clay (Ethan Hawke) unajmljuju luksuznu kuću za vikend koji će provesti s djecom Archiejem (Charlie Evans) i Rose (Farrah Mackenzie) na Long Islandu. Riječ je o modernoj seoskoj kući od 5200 četvornih metara u Old Westburyju, selu na sjevernoj obali Long Islanda, gdje su industrijalci i njihovi nasljednici nekoć gradili velika ljetna imanja.

John Patrick Winberry, partner u arhitektonskoj tvrtki The Up Studio, nije znao da projektira kuću koja će biti lokacija filmske apokalipse kad je sa svojim timom započeo raditi na tom projektu. Winberry kaže da su pritom uklonili ograničenja tradicionalno uređenog doma - s predsobljem i sobama s lijeve i desne strane - te su 'odrezali stražnji dio i zarotirali za 90 stupnjeva, razbijajući tlocrt. Na taj način stvorili su oblik slova L, što je omogućilo da 'cijeli dan svjetlo ulazi u svaki prostor u kući tijekom svih godišnjih doba'.

Dizajn se otvara prema vanjskom prostoru u svim dijelovima kuće, što stvara aktivan odnos između stražnjeg dvorišta, terase i bazena.

Dizajnerica iz produkcije filma Anastasia White rekla je da kuća obiluje svijetlim hrastovim podovima, tamnim željeznim detaljima, bjelinom zidova (i fasade) i prozorima od poda do stropa (poboljšavajući pogled iz svake prostorije i stvarajući jaču vezu s vanjskim prostorom) te da nije mijenjana u prošlosti.

Iluzija reda dok kaos obavija sve oko likova dio je vizualnog jezika filma. Dok se sve više tajanstvenih katastrofa odvija vani, likovi se povlače u brojne prostorije doma, a kamera se kreće kroz pod u stilu kućice za lutke (dom je rekreiran na posebnoj pozornici, ali podrumska soba je filmska izmišljotina).

Tportal je i na WhatsAppu

Želite li dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Glavna spavaća soba pruža obitelji mnoge pogodnosti, uključujući umivaonike izrađene po narudžbi, veliki tuš i samostojeću kadu s umirujućim pogledom na imanje North Shore Long Island.

  • +6
Leave the World Behind Izvor: Promo fotografije / Autor: Netflix