DOBRO IM IDE

O čemu žene najčešće lažu?

19.04.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Žene, kaže istraživanje, lažu u koječemu, od cijene cipela koju su kupile do kilograma koje je vaga pokazala. Pssst, samo nemojte reći njihovim muževima!

Koliko imam kilograma? Paaaaaaaaa...
U nedavnom istraživanju portala iVillage, čak je 97 posto žena priznalo da ponekad izgovaraju male laži, a gotovo 60 posto ih laže barem jednom mjesečno. O čemu, dakle, lažu? Više od polovice anketiranih žena izjasnilo se da lažu o svojim kilogramima. Psiholozima je razumljiva i opravdana ova vrsta laži jer živimo u kulturi koja šalje neprilične poruke o tome kako bi žensko tijelo trebalo izgledati. Naime, opće je prihvaćena ideja da je vitko žensko tijelo jedino privlačno, pa je sasvim razumljivo da žene ponekad maskiraju podatke o vlastitim fizičkim gabaritima kako bi se bolje osjećale.

Naravno, vježbam redovito!
Jedna od pet žena slagat će liječniku, kaže anketa. Najčešće o tome koliko vježbaju. To je laž koju najčešće izgovaramo sebi, prijateljima, ali ponekad i liječnicima. Ironija laganja liječnicima je da ne govorimo istinu nekomu od koga očekujemo stručno mišljenje, a u tim je prilikama opasno prikrivati stvarno stanje.

Godine? Ah, godine!
Živimo pod pritiskom društva koje glorificira mladost, pa zbog toga često kompliment 'izgledaš dobro za svoje godine' znamo primiti kao grubu uvredu. Psiholozi drže kako nam je teško identificirati samog sebe kao osobu koja stari. Ističu kako je starenje je proces koji se ne može zaustaviti te što se prije prihvatiti ta činjenica, lakše se možemo nositi s onim tajnama samih sebe koje još nismo upoznali, zaključuju psiholozi.

Dajte mi košulju broj 38
Možda ste prije par godina nosili oznaku S ili M, ali ne nakon dvoje djece i drugih sabotera idealne težine, kao što su stres, gubitak posla, bolesti, ukratko svakodnevica… Ipak, teško nam je priznati da ne možemo ući u veličinu odjeće koju smo prije nosili, posebno ako naše prijateljice to joj uvijek mogu. Možda je to razlog tome što više od četvrtine ispitanih žena u anketi iVillagea laže o veličini odjeće koju nose. Riječ je i o svojevrsnom natjecanju među ženama. Možda je nekim ženama neugodno što su pale na tom ispitu koje nameću modni magazini, no najjednostavnija je istina da žene same sebi ne znaju čestitati na doista stvarnim životnim postignućima. Nosimo li 38 ili 42 nije neki važan životni kriterij, zar ne?


Žene lažu koliko su potrošile na neki predmet
A koliko si ih imala dosad?
Svidjelo nam se to ili ne, društvo ne tolerira ženama ako imaju burniju seksualnu prošlost. To objašnjava zašto čak 30 posto anketiranih žena u istraživanju iVillagea priznalo kako lažu o broju svojih seksualnih partnera. Minimiziranje svoje prošlosti je razumljivo: uvijek je prisutan strah da će žena broj seksualnih partnera biti zbog toga strože osuđena od muškaraca.

Seks nam je i dalje izvrstan!
Neiskrenost s partnerom o razini seksualnog zadovoljstva može dugoročno ozbiljno ugroziti vezu, ipak 15 posto čitateljica iVIllagea tvrdi kako je lagalo o kvaliteti seksualnog života. Razumljivo je, kažu psiholozi, da ne želite da se vaš partner osjeća loše zbog kvalitete seksualnog života. No ta vas neiskrenost može koštati. Nije, naime, zdravo pretvarati se kako je sve u redu u krevetu da ne biste povrijedili drugu osobu. Imperativ žena mora biti naučiti uvažavati vlastite potrebe i da poznaju vlastito tijelo. Možete partneru reći, savjetuju terapeuti, da vam nešto više godi, da vas nešto više pali, a da to ne zvuči kao kritika.

Moje dijete sjajno je u školi
Mnogi roditelji djecu doživljavaju kao produžetak samih sebe. Zato, kada naša djeca nisu najuspješnija, najpametnija, najblistavija često smo skloni kriviti same sebe. Naime, ne želimo da drugi misle kako smo loši roditelji, također, dijete ćemo predstaviti u najboljem svjetlu tako da se svide drugim ljudima. No te su laži vrlo opasne budući da vaša laž o uspjesima djeteta najviše mogu ugroziti samopouzdanje vašeg djeteta. Ne govorite da je vaše dijete ono što nije.

Plaća mi je izvrsna!
Živimo u kulturi gdje novac volimo izjednačiti s uspjehom. Mnogi ljudi ne govore otvoreno o svojim prihodima, često pokušavajući živjeti iznad svojih mogućnost ne bi li pokazali drugima da su financijski uspješni. Ne čudi stoga što je gotovo trećina anketiranih žena izjavila da laže o svojim primanjima. Nije dobro, tvrde psiholozi, da kupujemo više kako bi drugi o nama imali bolje mišljenje.

Ma to sam kupila na rasprodaji!

Žene lažu koliko su potrošile na neki predmet. Čak četiri od deset čitateljica iVillagea priznalo je da partneru laže o cijeni cipela, odjeće ili kozmetike koju su kupile. Psiholozi upozoravaju kako se opasnost krije u činjenici da nije dobro ako se od šopinga osjećamo bolje. Ako često lažete o tome koliko ste nešto platili, pokušajte naći zdraviji način da se osjetite dobro nego što je to trošenje novca.

Uživam biti sa svojom djecom
Žene često lažu koliko su sretne kao majke. Roditeljstvo može biti ispunjujuće, sjajno iskustvo, ali ne mora takvo biti cijelo vrijeme. Teško je, naravno, priznati da ne uživate u svim aspektima materinstva. No ponekad pronađite hrabrosti da se povjerite prijateljici ili ako su razmjeri nezadovoljstva veći, terapeutu. Dobit ćete potrebnu podršku i pomoć, savjetuju psiholozi.