DUHOVNA LITERATURA

Novi intrigantni Profilovi naslovi iz biblioteke Vizija

22.01.2011 u 11:00

Bionic
Reading

Profil je predstavio dvije nove knjige u biblioteci Vizija – Drevni ključevi radosti Tomislava Tomića te Osmi grijeh – posluh Natalije Princi Duhović. Biblioteku Vizija stvorila je Profilova urednica Sandra Pocrnić-Mlakar: 'Biblioteka vizija nastala je slučajno. Počeli su stizati rukopisi naših mladih autora koji su bili vrhunski pismeni i promišljeni. Tomislav i Natalija su kroz svoja djela promišljali svijet na svoj način te apelirali kako treba razmišljati svojom glavom'

Blaženka Leib, televizijska voditeljica, pročitala je među prvima ove dvije knjige: 'Meni je bio užitak čitati knjige te su idealne upravo u kombinaciji. Obje knjige govore o oslobađanju, hrabrosti i življenju iz srca, samo na drugačiji način. Drevni ključevi radosti diraju ravno u srce, uče nas da prihvatimo da smo dio svemira i da se ništa ne događa slučajno. Knjiga Osmi grijeh zorno približava svu stravu slijepe poslušnosti i njezinih posljedica.'

Kako ubrzati kreiranje vlastite stvarnosti, kakvu stvarnost zapravo želimo, kako osvijestiti izvorne želje i treba li nam prosvjetljenje – sve su to odgovori koje Tomislav Tomić objašnjava čitatelju na vrlo jednostavan i svima prihvatljiv način.

'Čekamo da se dogodi nekakvo čudo, ne shvaćajući kako je sam život najveće čudo i da nam se najveće čudo odvija upravo sada pred očima, bez obzira na to gdje bili i što činili. Kad prihvatite zamisao da ste svojim odabirom stvorili stvarnost u kojoj trenutačno živite, moći ćete postupno početi kreirati stvarnost kakvu želite', naglašava Tomislav Tomić.

Navodeći poznate primjere iz bajki koje su stoljećima oblikovale kolektivnu svijest, epizode iz povijesti i šokantne psihološke i medicinske eksperimente, Natalija Princi Duhović nas u svojoj knjizi 'Osmi grijeh – posluh' podsjeća na sudbine i poruke ljudi koji su svojim primjerima osvjetljavali razvojni put čovječanstva, upozorava koliko je individualnost i svijest o sebi presudna za dobrobit pojedinca i zajednice.

'Najužasnija nedjela u povijesti čovječanstva nisu počinjena ni zbog jednoga od sedam mračnih nagona ljudske duše, već zbog slijepog posluha različitim autoritetima – Führeru, religijskim vođama koji su svoje sljedbenike odveli u smrt, ocu-monstrumu poput Josefa Fritzla ili pak mobberu, zlostavljaču na poslu pod čijim se utjecajem grupa okomljuje na žrtvu, iako ne zna u čemu je njezina krivica', naglašava autorica Natalija Princi-Duhović, koja na toj postavci provokativno i strastveno brani originalnu i smjelu pretpostavku o posluhu kao grijehu na koji pristajemo odričući se vlastite slobode mišljenja.