PREDSTAVLJAMO

Novi 9-5 – najsofisticiraniji Saab dosad

28.08.2009 u 12:03

Bionic
Reading

Unatoč tome što mu je preuranjeno curenje fotki prije nekoliko tjedana upropastilo iznenađenje, Saab se nije žurio te nam je danas i službeno predstavio svog nasljednika modela 9-5 koji će se u prodaji naći početkom iduće godine

Prema službenom izvješću, dizajn modela 9-5 inspiriran je konceptnim modelom AeroX, dok izgled vjetrobranskog stakla i krova vuče korijene od klasičnog modela 900. Iznutra je novi 9-5 prepoznatljivo saabovski vozački orijentiran. Tu je borbenim avionima inspiriran head-up displej koji sliku s podacima projicira na vjetrobransko staklo ispred vozača, a Šveđani tvrde da će i kvaliteta korištenih materijala biti na visokoj razini, kako se i očekuje od jedne poslovne limuzine u premium segmentu. Novi 9-5 će biti i znatno prostraniji i nudit će više prostora za koljena i ramena od svojeg prethodnika predstavljenog davne 1997.

Saab 9-5 gradit će se na General Motorsovoj platformi Epsilon II unatoč tome što je, zbog financijske krize, američki proizvođač bio prisiljen prepustiti Saab švedskom proizvođaču superautomobila Koenigseggu. Novu platformu 9-5 će dijeliti i s Opelovom Insignijom, premda će Saabova limuzina imati nešto duži međuosovinski razmak.

U skladu s modernim trendovima, svi motori koji će se naći pod poklopcem 9-5 bit će turbopunjeni. Inicijalno će švedska limuzina biti ponuđena s dva turbopunjena benzinca i jednim common rail dizelašem. 2.0 četverocilindraš benzinac razvija 220 KS, dok ih 2.8 V6 istiskuje čak 300. 2.0 dizel sa 160 KS vjerojatno će biti najpopularniji model u ponudi, barem dok se kasnije ne pojavi 1,6-litreni turbobenzinac sa 180 KS. Više o motorima i performansama možete pogledati u tablici koju donosimo u nastavku.

Svi motori upareni su s ručnim šesterostupanjskim mjenjačima, dok će automatski mjenjač sa šest brzina biti dostupan uz nadoplatu. 2.0 benzinac nudit će se i s integralnim sustavom Haldex, dok je isti serijski dostupan na najsnažnijem benzinskom modelu V6.

Prema tvrdnjama iz Saaba, novi 9-5 je tehnički najpotkovaniji automobil koji su ikad proizveli, sa sijaset novih tehnologija, od kojih su posebno ponosni na sustav adaptivne šasije, bi-xenon automatski podesiva svjetla i adaptivni tempomat.