DOBRA VIJEST

Nova istraživanja ukazuju na to da dugotrajni simptomi Covida-19 nestaju nakon cijepljenja

17.03.2021 u 15:37

Bionic
Reading

O koronavirusu koji se i dalje nažalost nezaustavljivo širi svijetom još uvijek je mnogo nepoznatih činjenica, no znanstvenici svakim danom imaju nova saznanja o novom koronavirusu koji je izazvao globalnu pandemiju nezapamćenih razmjera

Kako je objavio The Washington Post, čini se kako simptomi koje su neke osobe osjećale mjesecima nakon što su bile pozitivne na koronavirus, nestaju nakon prve doze cijepljenja.

Znanstvenici se još bave tim fenomenom i čini se kako doista već nakon prve doze cijepljenje simptomi kod nekih bolesnika nestaju.

Nešto više od jednog dana nakon što je dobila drugu dozu COVID-19 cjepiva, Arianna Eisenberg, koja je osam mjeseci osjećala umor, nesanicu, 'moždanu maglu' i bolove u mišićima, kaže kako njezini dugotrajni simptomi nestaju, piše The Washington Post.

'Zbilja sam osjetila poboljšanje. Osjećala sam se značajno bolje', rekla je A. Eisenberg, 34-godišnja terapeutkinja iz New Yorka.

Survivor Corps, grupa na Internetu koja objedinjuje osobe s dugotrajnim simptomima Covid-19, provela je jedno neformalno istraživanje među svojim članovima koje je pokazalo da se 216 osoba nakon cijepljenja osjećalo isto, 171 kako su se osjećali bolje, a 63 je izjavilo da su se lošije osjećali.

O toj je temi službeno objavljeno malo istraživanja pa znanstvenici kažu kako zasad nemaju odgovor na ovo pitanje. Oni misle da se simptomi poboljšanja nakon cijepljenja mogu pojaviti iz više razloga, iako je još uvijek potrebno dublje istraživanje.

Placebo efekt mogao bi biti jedno jednostavno objašnjenje, dok druga teorija sugerira da bi cjepivo COVID-19 moglo potaknuti imunološki sustav da riješi tijelo bilo kojeg virusa koji još uvijek ima, slično onome što se događa s virusom varicella zoster, odgovornim za vodene kozice.

Isti medij je citirao objavu na blogu koju je napisao dr. Akiko Iwasaki, imunolog na Medicinskom fakultetu Yale sa sjedištem u New Havenu, u saveznoj državi Connecticut, u kojem se navode brojna potencijalna objašnjenja kako cjepiva mogu pomoći osobama s dugotrajnim simptomima Covid-19, uključujući to da cjepiva pojačavaju T-stanice i nakon toga eliminiraju viruse.

Inače, upravo je moždana magla jedan od najčešćih simptoma dugotrajnog Covida-19.

'Osobe koje su oboljele od dugotrajnog Covida često kažu da osjećaju neprestani umor, da ih muče glavobolje i 'magla u glavi' koja se manifestira smanjenjem fokusa, koncentracije, pamćenja, budnosti i pronalaženja riječi tijekom razgovora. Simptomi 'moždane magle' uključuju i zaboravnost te tjeskobu, zbunjenost i probleme sa spavanjem. Ova stanja pacijenti počinju osjećati otprilike četiri tjedna nakon akutne bolesti', rekao je dr. Alfonso Hernandez-Romieu, član tima koji prati posljedice covida u američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).