BISTE LI IH NOSILI

Nitko se nije nadao povratku ove pomalo zaboravljene obuće, a ovo su najpopularniji modeli

10.03.2022 u 06:37

Bionic
Reading

Tko bi rekao da ćemo ovoga proljeća svi poludjeti za klompama? Sudeći prema najavama modnih stručnjaka, toplije mjesece obilježit će ova pomalo zaboravljena obuća

Model specifičnog izgleda sa zaobljenim vrhom i podignutim potplatom, obično izrađenim od drveta, vratio se na modnu scenu i ne planira samo tako nestati.

Prepoznatljiva obuća sa sjevera Europe, tradicionalno vezana uz Nizozemsku i Švedsku, doživjela je comeback zahvaljujući i povratku udobnih lepršavih hlača i razigranih haljina nadahnutih stilom 1970-ih, kada su ih obožavale ljubiteljice hippie mode.

Njihov proboj na modnu scenu nije se dogodio preko noći - trijumfalno su se pojavile u Chanelovoj kolekciji Karla Lagerfelda za proljeće/ljeto 2010., kada su se manekenke šetale pistom u vrtoglavo visokim klompama s platformom ispred pozadine nalik na farmu, izgrađene za reviju u Grand Palaisu u Parizu.

Nakon toga, kao što to uvijek biva nakon velikog hypea, opet je na nekoliko sezona došlo do relativnog zatišja iako su ih ljubitelji i dalje rado nosili.

  • +6
Modna revija Gannija Izvor: Profimedia / Autor: Cynthia Anderson / Shutterstock Editorial / Profimedia

No sada je postalo posve jasno: u proljeće 2022. klompe će biti pravi must have.

Berlinski brend obuće i dodataka Aeyde primjerice posvećuje im cijelu kolekciju, ističući da su oduvijek bile najbolja obuća za kreativne i nekonvencionalne osobe slobodnog duha.

Vidjeli smo ih i u prošlogodišnjoj kolekciji danskog Gannija za proljeće/ljeto 2022. te su se fantastično uklopile u ležeran i ženstven stil ovog omiljenog brenda koji cijene i domaće trendseterice.

Ako ste i vi oduševljeni klompama, evo koji će modeli biti najpoželjniji:

Klasične klompe

Klasična verzija s blago podignutim drvenim potplatom i zaobljenim prednjim i gornjim dijelom, većinom izrađenim od kože, iznimno je udoban i robustan model koji ide uz mnogo stilova. Ne pristaje zato samo uz lagane ljetne haljine i maksi suknje, već i uz bilo koji trend traperica, pa čak i uz casual odijela, što dokazuje danski brend Ganni u svojoj kolekciji za proljeće/ljeto.

Klompe na petu

Iako klompe na petu nisu prave štikle, mogle su se vidjeti na modnim pistama za sezonu proljeće/ljeto 2022. u kolekciji talijanskog brenda Bottega Veneta. S obzirom na pozitivan feedback, ovaj trend zasigurno neće samo tako nestati.

Klompe u novim, neobičnim verzijama

Verzije klompi više nisu ograničene na prirodne materijale kao što su drvo i koža: modeli od gume, s krznom ili čak ukrasima od kamenčića, kao i klompe u jarkim bojama, mogu se također vidjeti u najnovijim kolekcijama te dokazuju da je ovaj trend daleko od nestajanja.