VELIKO ISTRAŽIVANJE TRŽIŠTA

Nike i Michael Jordan pomeli konkurenciju: Ove su tenisice proglašene najpoželjnijim u 2020. godini

24.11.2020 u 15:24

Bionic
Reading

Modna tražilica Lyst ove godine udružila je snage s poznatom online trgovinom StockX, specijaliziranom za preprodaju tenisica, kako bi identificirala 10 najpoželjnijih modela u aktualnoj godini. Spomenuta lista kreirana je na temelju čimbenika poput razine prodaje u tjednu lansiranja te prosječne preprodajne i maloprodajne cijene

10 tenisica godine prema istraživanju Lysta i trgovine StockX

1. Air Jordan 13 Retro Flint

Zahvaljujući dokumentarnom serijalu 'The Last Dance' o karijeri, po mnogima, najboljeg košarkaša svih vremena Michaela Jordana u Chicago Bullsima, koji je ove godine uspio oboriti rekorde gledanosti na Netflixu, prodaja njegovih tenisica Air Jordan na StockX-u porasla je preko 40 posto. Model Retro Flint, koji je lansiran u vrijeme emitiranja posljednje epizode serijala, postao je StockX-ov najprodavaniji model godine i najbrže prodavani model tenisica u povijesti ove internetske trgovine sa sjedištem u Detroitu.

U prvom mjesecu od lansiranja uspjelo se prodati više od 40 tisuća pari ovog modela tenisica, a četiri tjedna nakon što je serijal 'The Last Dance' emitiran na Netflixu pretraživanja modnih kupaca za modelima tenisica s potpisom Michaela Jordana porasla su za 169 posto.

2. Air Jordan 4 Retro Off-White Sail

Prvi model iz suradničke kolekcije osnivača streetwear brenda Off-White i Air Jordana, prema StockX-u, proglašen je najpopularnijim modelom lansiranim u aktualnoj godini. Na stranici StockX-a ovaj poseban model tenisica Air Jordan s potpisom dizajnera Virgila Abloha u preprodaji je dosegnuo cifru od gotovo osam tisuća kuna – iznos koji je 500 posto veći od maloprodajne cijene.

3. Air Jordan 1 Retro High Dior

S maloprodajnom cijenom od 13 tisuća kuna i prosječnom prodajnom cijenom od preko 64 tisuće kuna, model tenisica nastao u suradnji s francuskom modnom kućom Dior postao je najskuplji lansiran u aktualnoj godini. Iako je riječ o limitiranoj ediciji, vrijednost u preprodaji učinila ju je jednom od 20 najvećih lansiranja tenisica u ovoj godini, a Lyst ih je proglasio jednim od najpoželjnijih modnih komada u trećem kvartalu 2020. godine u kategoriji muške mode.

4. Nike SB Dunk Low Travis Scott

Ovaj prepoznatljivi model tenisica koji je američki sportski div lansirao početkom 2000-ih ponovno je postao aktualan zahvaljujući reperu Travisu Scottu. U suradnji s Nikeom, Scott je predstavio vlastitu verziju ovih prepoznatljivih tenisica za kojima je potražnja na Lystu između veljače i ožujka porasla za 443 posto. Nazvane 'Cactus Jack', njihova cijena od lansiranja u veljači porasla je za 50 posto, a u preprodaji iznose više od 10 tisuća kuna.

5. Nike SB Dunk Low Ben & Jerry's Chunky Dunky

Inspiriran živopisnim pakiranjem sladoleda kompanije Ben & Jerry's, ovaj model SB Dunk Low tenisica s potpisom Nikea odlikuje se posebnom kombinacijom boja. Jedan od najiščekivanijih, limitiranih modela tenisica na stranici StockX-a preprodaje se po prosječnoj cijeni od 10 tisuća kuna, što je 1500 posto više od njegove maloprodajne cijene.

6. Nike SB Dunk Low Grateful Dead Bears Orange

Prosječna preprodajna cijena modela tenisica Nike SB Dunk Low utrostručila se u odnosu na proteklu godinu, između ostalog zahvaljujući modelu stvorenom u suradnji s poznatim rock sastavom Grateful Dead, čija cijena u preprodaji danas iznosi više od 19 tisuća kuna, što je čak tri tisuće posto više od originalne maloprodajne cijene. U tjednu nakon njihovog lansiranja pretraga na Lystu porasla je za 46 posto.

7. Adidas Yeezy Boost 350 V2 Carbon

S više od 15 tisuća primjeraka prodanih na StockX-u tijekom prva dva tjedna od lansiranja u listopadu, ovaj model postao je najprodavanijim s potpisom Yeezy u 2020. godini. Prepoznatljiv model tenisica u svim svojim verzijama i dalje je jedan od glavnih igrača na tržištu, s četiri puta većom prodajom od bilo kojeg drugog modela s potpisom njemačkog sportskog diva Adidasa.

8. New Balance 992 Joe Freshgoods No Emotions are Emotions

Zahvaljujući brojnim zvjezdanim suradnjama u aktualnoj godini, tržišni udio brenda New Balance na StockX-u porastao je gotovo tri puta u odnosu na proteklu godinu. Nakon što je svijetu predstavljen model tenisica 992, nastao u suradnji s dizajnerom Joeom Freshgoodsom, pretraživanja modnih kupaca iz mjeseca u mjesec povećala su se za 1303 posto, a njegova preprodajna cijena se udvostručila dosegnuvši cifru od gotovo sedam tisuća kuna, otkako je lansiran u veljači.

9. Nike Space Hippie 03 Vast Grey Hyper Crimson

Izrađene od recikliranih materijala, Space Hippie, tenisice brenda Nike, postale su najprodavanijim održivim modelom u aktualnoj godini na stranici StockX-a, a u preprodaji im je cijena dvostruko skočila. Prema StockX-u, cijena modela u duhu održive mode dvostruko je veća od klasičnih, a na Lystu se pretrage modnih kupaca za održivim tenisicama neprestano povećavaju, skočivši 89 posto na godišnjoj razini.

10. Jordan 1 Retro High NC to Chi Leather (W)

Ovaj model tenisica s potpisom brenda Air Jordan najprodavaniji je ženski model u 2020. godini s više od 30 tisuća modela prodanih na StockX-u. Popularnost ekskluzivnih modela tenisica namijenjenih ženama nastavlja rasti na StockX-u, rastući gotovo dvostruko više od ukupnog tržišta tenisica. Na godišnjoj razini pretrage modnih potrošača za modelima tenisica Air Jordan 1 na Lystu povećale su se za 433 posto.

  • +6
Trendseterice obožavaju bijele 'retro' tenisice Izvor: Profimedia / Autor: MEGA / Mega Agency / Profimedia