VELIKI POVRATAK

Nikad nisu bile više chic: Ovo su najpoželjnije balerinke sezone

24.09.2023 u 18:59

Bionic
Reading

Modni se trendovi ciklički izmjenjuju pa su vjerojatno najveće ovogodišnje modne povratnice donedavno pomalo zapostavljene balerinke, no sad se vraćaju u velikom stilu

Bez obzira na modna strujanja i aktualne trendove, činjenica je da balerinke baš nikada nisu potpuno nestale s modne scene.

Tome u prilog govori podatak da su legendarne Chanelove dvobojne balerinke već desetljećima modnim profesionalcima, glumicama i modelima na vrhu popisa najpoželjnijih basic komada.

Jednostavne, lijepe, udobne, nosive i primjerene za svaku prigodu, balerinke su ovosezonski favorit u svijetu obuće, a dolaze u najrazličitijim varijantama, od klasičnih silueta do suvremenih verzija.

  • +6
Sofia Richie Grainge u cool balerinkama Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Jedan od najtraženijih stilova balerinki bez sumnje je onaj nadahnut modelom Mary Jane, a donose ga brendovi kao što su talijanski Miu Miu i glasoviti francuski Alaïa - izbacio je neodoljive verzije s rock vibrom, i to od mrežastog materijala, ali i varijantu u znaku svjetlucavih cirkona.

Kao sinonim bezvremenske pariške elegancije, balerinke su doista obilježile jedno razdoblje, pa su tako krasile stopala holivudskih zvijezda u 50-ima i 60-ima, poput Audrey Hepburn i Brigitte Bardot.

  • +13
Najljepše balerinke Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Tijekom 2000-ih obožavale su ih najveće modne ikone poput Kate Moss i Sienne Miller, a posljednjih nekoliko sezona, isprva sramežljivo, počele su se vraćati na modnu scenu. Ženstvene i iznimno prilagodljive, balerinke su vrlo brzo pronašle svoje mjesto i u kolekciji obuće mnogih fashionistica, poput Katie Holmes, Nicky Hilton Rothschild...

Ni nova modna ikona Sofia Richie Grainge, koju trendseterice obožavaju zbog modnih kombinacija nadahnutih estetikom tzv. tihog luksuza, nije odoljela njihovom šarmu. Bijeli T-shirt opuštenog kroja i bijele traperice povišenog struka i širih nogavica odličan su modni spoj za mnoge prigode, a modna odlikašica ovaj je cool look nadogradila upečatljivim balerinkama s remenčićem u stilu modela Mary Jane, načinjenima od baršuna u divnoj crvenoj boji (Le Monde Béryl).

Osim što su jako chic, njihova privlačnost leži u svestranosti i udobnosti jer idu uz sve, od traper suknji pa do lepršavih ljetnih haljina.

Među trenutačno najpoželjnijim modelima je zasigurno i Boheme s potpisom prestižnog brenda The Row, a savršen je partner klasičnom traperu ili prozračnim ljetnim haljinama. Ako želite nešto neobičnije, bit ćete oduševljeni satenskim cipelama Toile Iconographe Valentina Garavanija ili mrežastim ljepoticama Marcy Khaitea, a obje imaju svjetlucave kristalne ukrase.

Brojni brendovi okrenuli su se maštovitim inačicama ovog trenda, poput Ferragamovih ravnih cipela Siwar ili Mach & Machove crnih satenskih balerinki s dvostrukim mašnama ukrašenim kristalima, što ih čini izvrsnim izborom za svečane prigode.