VRIJEDI ISPROBATI

Nijanse koje smiruju: Ove boje u domu dokazano će vas najviše opustiti

08.06.2019 u 16:34

Bionic
Reading

Iako se preferiranje jedne boje u odnosu na drugu može činiti potpuno subjektivnim, znanstveno je dokazano da nas neke boje doista opuštaju više od drugih, a to su nijanse plave i zelene

Autori studije otkrili su da su brojne nijanse zelene i plave boje uvjerljivo najpopularnije kad se biraju one opuštajuće te su nakon daljnje analize uspjeli saznati objašnjenje za taj trend. Kada ljudi gledaju navedene boje, osobito mornarski plavu, njihov broj otkucaja srca se smanjuje, stvarajući osjećaj smirenosti i opuštenosti.

  • +2
Interijeri Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Da bi došli do tog zaključka, istraživači su anketirali više od 26 tisuća sudionika studije iz 100 zemalja o njihovim omiljenim bojama tijekom četiri mjeseca u 2017. godini. Sudionici su naveli svoju omiljenu boju, kao i objašnjenje zašto vjeruju da su posebno privučeni toj specifičnoj nijansi. Iako su rezultati uključivali gotovo svaku zamislivu boju, na vrhu su se pojavile plava i zelena, s nijansom plavozelene zvane marrs green, koja je osvojila titulu najomiljenije.

Rezultati navedene studije nisu nimalo iznenađujući, s obzirom na to da je jedna od prvih anketa provedenih 1983. godine na Svjetskom sajmu u Chicagu otkrila da je plava omiljena boja ispitanika.

Nakon što su otkrili da većina sudionika ima sklonost nijansama plave i zelene boje istraživači su odlučili otići dublje u svoju analizu kako bi saznali uzrok tome. Profesorica psihologije na Sveučilištu u Sussexu Anna Franklin, jedna od autorica studije, primjećuje da su mnoge od njih istraživale vezu između boje i emocija.

'Prvo, što je boja više zasićena, to je više povezana s uzbuđenjem i stimulacijom', kaže Franklin. 'Drugo, što je boja svjetlija, to je više povezana sa smirenošću i opuštanjem', nastavlja profesorica. Prema njezinim riječima, mnoge studije također su otkrile da su upravo plava i zelena posebno povezane s osjećajem smirenosti i opuštenosti.

Ako ste u potrazi za dodavanjem nekog umirujućeg dekora ili boja u životni prostor, uzmite u obzir nijanse plave i zelene, kojima ćete stvoriti mirnu i opuštajuću atmosferu u domu.