SVI U BLATO

Ni pretjerana higijena nije baš zdrava

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 05.01.2010 08:54
  • Objavljeno 05.01.2010 u 08:54
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Nakon istraživanja skupine znanstvenika, rezultati su pokazali da sterilna sredina sprečava razvoj obrambenih mehanizama

Cilj istraživanja bio je utvrditi vezu između pretjerane higijene i bolesti. Istraživanje je vršeno na praščićima koje su podijelili u tri grupe. Prva je grupa živjela na uobičajen način, u dvorištu, kao što to svakodnevno čine. Druga grupe je također živjela relativno normalno, ali bez mogućnosti da izlazi u dvorište i prlja se. Ttreća grupa živjela je u potpunoj izolaciji i uzimala antibiotike.

Nakon pomnog istraživanja otkriveno je da je prva grupa praščića imala vrlo bogatu crijevnu floru laktobakcila, bakterijama poznatim po stvaranju barijere za razne druge patogene bakterije. Dugo se sumnjalo da pretjerana higijena čak dovodi do raznih alergija pa čak i patologije poput Chronove bolesti što je navodno i dokazano ovim eksperimentom. Ukratko, bez pristupa određenim bakterijama ni ljudski organizam nije u stanju stvoriti imunološku obranu protiv određenih patologija.


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi