POPUT HEROINA

Nezdrava hrana zaglupljuje i stvara ovisnost

28.10.2009 u 14:57

Bionic
Reading

Nekoliko keksića ujutro zvuči kao primamljiv zalogaj, no znanstvenici upozoravaju da svakodnevno uživanje u slatkišima šteti više nego što mislimo. Osim već poznatih nuspojava poput viška kilograma, dijabetesa, srčanih oboljenja, sad je i službeno potvrđeno to da uživanje u slatkišima između ostalog i zaglupljuje

Istraživanje koje je financirala Britanska udruga za srce pokazalo je da su nakon devet dana štakori koji se hrane hranom bogatom mastima mogli trčati upola kraće od onih koji su se normalno hranili. Također, prije su radili pogreške u zadacima što ukazuje na to da im je pogođeno i kognitivno područje.

Profesor Kieran Clarke sa sveučilišta Oxford te je rezultate nazvao zapanjujućima: 'To samo pokazuje da prehrana bogata masnoćama nakon kratkog vremena može značajno utjecati na tijelo i um.'

Stručnjaci smatraju da je devet dana kod štakora jednako mjesece dana ljudskog bića, što znači da su posljedice unosa nezdrave masne hrane vidljive već nakon mjesec dana.

No junk food stvara i ovisnost jednaku onoj koju stvara heroin, pa što je više jedemo, više za njom i žudimo. Istraživanja su pokazala da mozak reagira na nezdravu hranu jednako kao i na heroin.