MIRISNA NAMIRNICA

Nezamjenjiv je u kuhinji, ali treba znati sve njegove tajne

10.05.2016 u 08:34

Bionic
Reading

Jedna od nezamjenjivih namirnica koja se lako nosi s bilo kojim jelom, a možda su već njezini ljubitelji osmislili i kakvu slasticu, svakako je češnjak. Specifičan okus i miris uvijek se dobro nadopunjava u najrazličitijim receptima, ali uz male pogreške ga je lako i uništiti

Češnjak je prirodni lijek čija je moć toliko jaka da je odličan saveznik u prevenciji nekoliko vrsta kancerogenih bolesti, a odavno je poznat kao saveznik u borbi protiv prehlada. Jedina mu je mana intenzivan miris, no ako volite kuhana i pečena jela s njim, to neće biti problem. Ako vam je pak draži sirov, organizmu ćete osigurati moćne antioksidanse. Kada se češnjak drobi ili sjecka, otpušta alicin koji za organizam ima višestruke koristi. Što ga sitnije sjeckate, on otpušta više alicina. Sadrži i vitamin C, B6, selen, magnezij, kalij, kalcij, magnezij i flavonoide. Da biste dobili najbolje od ove male ali izuzetno jake namirnice, probajte izbjeći tipične pogreške.

Čišćenje češnjaka

Većina nas guli češnjak pa ga reže ili ponekad protisne kroz specijalizirano malo sito, ali postoji još jedna mogućnost, a to je da ga naribate. Višestrani ribeži imaju i onu stranu s najsitnijim prorezima. Dakle, ako češnjak naribate, imat ćete komadiće koji će se ljepše pomiješati s ostalim namirnicama, a i uštedjet ćete na vremenu. I za razliku od mini sita, nećete izgubiti sok koji se često iscijedi kod protiskivanja. Budući da se njegova ljekovita svojstva gube termičkom obradom, možete si pomoći malim trikom. Ako ga nasjeckate i pustite da odstoji 10 do 15 minuta, pozitivni spojevi će se aktivirati i zatim ga možete kuhati i termički obrađivati kako želite.

A ako vam trebaju cijeli komadi koje ćete primjerice iskoristiti u marinadi ii samo dodati jelu, najbrži način je da ga pritisnete drškom noža i samo oljuštite. Uvijek kupujte čvrste, stisnute glavice, tvrde i teške, a požutjele glavice trebate baciti. Proklijali češnjak još se može iskoristiti, samo ga prepolovite i taj dio izvadite.

Kada češnjak dodati na ulje da ne zagori

Budući da je nezamjenjiv u mnogim jelima i mnogi uživaju u njegovu mirisu kada se pirja na tavi, jednako tako se često žale da brzo zagori. Umjesto da ga samog stavite na ulje i pirjate pa tek onda dodate ostale namirnice, pomiješajte ih zajedno. Bilo da je meso ili povrće u pitanju, otpustit će svoje sokove pa je manja šansa da češnjak zagori. Osim toga u nekim jelima nema potrebe da ga odmah dodate, već na pola ili pri kraju kuhanja i sigurno neće zagorjeti.

Još jedna preporuka iskusnih chefova je da nasjeckani češnjak ne stavljate na jako zagrijano ulje, već radije odmah s uljem ili vrlo brzo nakon toga.

Pečeni češnjak za prave gurmane

Ljubitelji mirisnog češnjaka sigurno znaju da se radi o pravoj poslastici. Pečeni češnjak u pećnici imat će kremastu teksturu tako da ga možete jesti i samog ili ga kombinirati po želji. Osim toga, recept je vrlo jednostavan i možete ga pripremiti već danas.