IQ OVISI O BROJU CIGARETA

Nepušači su pametniji od pušača?

24.02.2010 u 12:19

Bionic
Reading

Pušači imaju niži kvocijent inteligencije od nepušača, a što više netko puši to mu je IQ niži, objavljeno je nakon studije u kojoj je sudjelovalo 20 tisuća izraelskih ročnika

Dr. Mark Weiser i njegove kolege iz izraelskog medicinskog centra Sheba otkrili su da mladići koji puše kutiju cigareta na dan imaju u prosjeku za 7.5 bodova niži IQ od nepušača. Rezultati njihova istraživanja objavljeni su u američkom medicinskom časopisu 'Addiction'.

Kako bi bolje razumjeli povezanosti pušenja i kvocijenta inteligencije, znanstvenici su ispitivanju podvrgli 20 tisuća izraelskih ročnika. U skupini nije bilo ljudi s psihičkim bolestima jer takvima služenje u izraelskoj vojsci nije dopušteno.

Među ispitanicima bilo je 68 posto nepušača, 28 posto pušača i četiri posto bivših pušača. Ustanovljeno je da su pušači imali znatno niži IQ od nepušača, čak i kada su iz ispitivanja isključeni čimbenici socioekonomskog statusa i prethodnog formalnog obrazovanja.

Prosječan IQ nepušača bio je 101, a pušača 94. Kvocijent je polako padao s količinom popušenih cigareta, pa je tako bio 98 u onih koji puše do pet cigareta na dan, a 90 u onih koji popuše kutiju i više.

U istraživanju je sudjelovalo i 70 parova braće od kojih je jedan bio pušač, a drugi ne. I u tim je slučajevima utvrđeno da brat nepušač ima veći IQ od pušača. Izraelski su znanstvenici na osnovu tih rezultata zaključili da je vjerojatnije da će osobe s nižim kvocijentom inteligencije prije posegnuti za cigaretom nego da pušenje ljude čini glupljima.