SLATKI GUŠTI

Neodoljiva beze torta s nugatom

08.05.2013 u 10:27

Bionic
Reading

Danas svoja vrata otvara prvi hrvatski festival slastica Slatki gušti by Electrolux na Zrinjevcu koji će trajati do 12. svibnja

Posjetitelje festivala očekuje bogata ponuda slastica najpoznatijih zagrebačkih slastičarnica kao što su Piece of cake, Amelie, Vincek, Cukeraj, Slastice Lucija, Slatka priča, Mašini kolači, M&M i mnogi drugi.

Osim u slatkim zalogajima, posjetitelji će na Zrinjevcu uživati i u bogatom dodatnom programu. Održat će se radionica pripreme zdravih kolača, radionica Kako su se sladili naši stari, Bake & Blog Day, Pancake Day, a Majčin dan proslavit će se uz iznenađenja za one najmlađe! Posjetitelji će i sami moći pokazati svoje kulinarske vještine i osvojiti brojne vrijedne nagrade koje omogućuju Electrolux, Podravka i Emmezeta. Organiziran je i glazbeni program koji će se odvijati na zrinjevačkom paviljonu, a nastupat će poznati džez glazbenici i plesni ansambli. Program događanja na Zrinjevcu pratite na www.dobravibra.hr i www.facebook.com/dobravibra.hr

Sajam se otvara edukativnom radionicom pripreme zdravih kolača i slastica koju će predvoditi poznata natjecateljica Masterchefa Petra Plantak. Saznat ćemo i kako su se sladili naši stari uz Branka Ognjenovića, a Pancake day rezerviran je za svima omiljene palačinke! Svoje vještine u okretanju palačinki demonstrirat će nam vesela ekipa s Totalnog FM-a Lorena Nosić i Jana Fabijanić.
Kulinarska umijeća pokazat će i najmlađi posjetitelji sajma koji će na Majčin dan, 11. svibnja, imati priliku osvojiti darove za svoje mame! 12. svibnja gostuju najpoznatije domaće gastroblogerice koje će s posjetiteljima podijeliti svoje bogato znanje i recepte.

Jedan od slatkih i neodoljvih recepata je i beze torta s nugatom

Za kore:

4 bjelanjka
200 g šećera
50 g badema

Bjelanjke izmiksajte u čvrst snijeg. Postupno umiksajte šećer dok ne dobijete sjajnu, čvrstu smjesu, bez šećernih kristalića. Na tri pleha za pečenje stavite pek papir, na svakom iscrtajte krug promjera 20 cm. Šaum stavite u dresir vrećicu kojoj odrežete vrh i istisnete unutar nacrtanih krugova. Bademe tostirajte na suhoj tavi, na laganoj vatri. Ugrubo ih nasjeckajte i posipte po svakoj kori. Kore sušite oko tri sata na 100 C.

Za kremu:

250 ml mlijeka
1 mahuna vanilije
40 g šećera
2 žutanjka
2 žlice škrobnog brašna
100 g nougat namaza
150 g maslaca
100 ml vrhnja za šlag
1 vanilin šećer

Mlijeko pomiješajte sa sjemenkama iz mahune vanilije i šećerom pa zakuhajte. Dio vrelog mlijeka dodajte žutanjcima, sve zajedno umutite, umiješajte škrobno brašno. Ovu smjesu umutite u vrelo mlijeko i kuhajte na laganoj vatri, stalno miješajući, dok ne zgusne. Površinu kreme prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.

Maslac pjenasto izmiksajte pa u njega umiksajte nougat namaz. Ovu mješavinu mikserom sjedinite sa ohlađenom kremom. Kremu stavite u dresir vrećicu kojoj odrežete vrh. Na pladanj za posluživanje stavite jednu koru. Po njoj istisnite kremu u hrpicama. Na to stavite posljednju koru. Vrhnje za šlag izmiksajte s vanilin šećerom. Stavite u dresir vrećicu s ukrasnim nastavkom i istisnite po gornjoj kori. Možete dodatno ukrasiti sjeckanim bademima ili naribanom čokoladom.