'ŽIVJETI ZDRAVO'

Nema maženja bez paženja! 4. rujna obilježava se Svjetski dan spolnog zdravlja

02.09.2020 u 11:21

Bionic
Reading

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, kao vrhunac kampanje 'Nema maženja bez paženja', 4. rujna putem društvenih mreža projekta 'Živjeti zdravo' obilježava Svjetski dan spolnog zdravlja

Koliko smo zapravo upoznati sa svojim spolnim zdravljem i koliko otvoreno o njemu razgovaramo? Kako ga zaštititi i koje posljedice nosi nebriga o spolnom zdravlju na naše opće zdravlje? I na kraju, gdje se i na koji način možemo više o svemu informirati?

Još 2010. godine World Association for Sexual Health (WAS), globalna organizacija koja se zalaže za promicanje najboljih praksi u području spolnog zdravlja, pozvao je da se svakog 4. rujna obilježava Svjetski dan spolnog zdravlja s ciljem podizanja svijesti javnosti o toj temi. Prvi Svjetski dan spolnog zdravlja najavljen je upečatljivom temom 'Pričajmo o tome!' (engl.'Let's talk about it!'), koja je označila početak višegodišnje kampanje razbijanja straha i tabua vezanih uz teme o spolnom zdravlju.

Ove se godine u Hrvatskoj obilježavanje Svjetskog dana spolnog zdravlja provodi putem kampanje 'Nema maženja bez paženja', u sklopupoučnog projekta Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Živjeti zdravo. Cilj je obilježavanja skretanje pozornosti svih generacija i pojedinaca, bez obzira na spolnu orijentaciju, na odgovorno spolno ponašanje kako bi se zaštitilo vlastito zdravlje, ali i zdravlje partnera. U sklopu obilježavanja Svjetskog dana spolnog zdravlja, taj će dan stručnjaci HZJZ-a biti dostupni građanima od 11 do 14 sati u digitalnom savjetovalištu na društvenim mrežama projekta Živjeti zdravo i odgovarati na sva pitanja u vezi sa spolnim zdravljem. Ovoj online inicijativi pridružit će se i mnogobrojne osobe iz javnog i društvenog života te na taj način podržati Svjetski dan spolnog zdravlja.

'Unatoč velikim naprecima suvremenog društva, spolno zdravlje i danas se često smatra tabu-temom. Tu činjenicu želimo promijeniti i uključiti cijelu populaciju u otvoreni i iskreni razgovor o spolnom zdravlju.Zato pozivamo sve građane da nam se 4. rujna pridruže u obilježavanju Svjetskog dana spolnog zdravlja na društvenim kanalima projekta Živjeti zdravote, ako već nisu, da počnu voditi brigu o svojem spolnom zdravlju i zdravlju partnera', izjavio je Davor Plažanin, dr.med., spec. epidemiologije, voditelj podelementa Spolno zdravlje u sklopu elementa Zdravstveno obrazovanje projekta Živjeti zdravo.

Istog dana bit će predstavljena džepna knjižica 'Vi imate pitanja? Mi imamo odgovore!', koja će biti dostupna i online. U njoj su kroz 101 pitanje i odgovor stručnjaci iz HZJZ-a na jasan, kratak i zabavan, no prije svega informativan način pristupili odgovaranju na najčešća pitanja o spolnom zdravlju.

Prije posjeta društvenim mrežama, svakako valja pročitati koje su najčešće zablude o spolno prenosivim bolestima (SPB):

1. Ako sam jednom imao/la SPB, više ne mogu dobiti.

Činjenica: Neke spolne bolesti ostavljaju trajni imunitet i u tom je slučaju ova izjava istinita, ali većina SPB-a ne stvara imunitet. Zato je u većini slučajeva moguće ponovno se zaraziti istim SPB-om.

2. Koristim dva kondoma odjednom za dodatnu zaštitu.

Činjenica: Dvostruki kondom ne pruža dvostruku zaštitu. Prilikom korištenja dvaju kondoma istodobno veća je mogućnost njihova pucanja zbog trenja, što može dovesti do neželjene trudnoće i prijenosa SPB-a.

3. SPB mogu izbjeći ako prakticiram oralni ili analni seks.

Činjenica: Bez obzira na vrstu spolnog odnosa, bio onoralni, analni ili vaginalni, može se zaraziti SPB-om.

4. Kontracepcijske tablete štite me od SPB-a.

Činjenica: Kontracepcijske tablete štite od začeća (trudnoće), ali ne od SPB-a. Njihova je namjena sprečavanje neželjene trudnoće i regulacija hormona.

5. Po izgledu mogu prepoznati osobu koja ima SPB.

Činjenica: SPB često ne izaziva nikakve simptome te zaražene osobe ne izgledaju niti se osjećaju bolesno, stoga je odgovorno spolno ponašanje iznimno važno.

Sretan Svjetski dan spolnog zdravlja! Mazite se, ali i pazite se.

O projektu 'Živjeti zdravo'

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, kao krovna javnozdravstvena ustanova, provodi Nacionalni program promicanja zdravlja Živjeti zdravo, u suradnji s mrežom županijskih zavoda za javno zdravstvo. Na temelju Nacionalnog programa nastao je projekt Živjeti zdravo, koji je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda (ESF) i traje od 2016. do 2022. godine. Cilj je projekta Živjeti zdravo unapređenje zdravlja populacije putem smanjenja negativnog učinka bihevioralnih, biomedicinskih i sociomedicinskih rizičnih čimbenika te stvaranjeokruženja u kojem je svim osobama u Hrvatskoj omogućena najviša razina zdravlja i kvaliteta života.