novo putovanje

Nema joj ravne: otkrivamo najljepše zelene oaze Slavonije

11.10.2023 u 16:55

Bionic
Reading

Vole je rekreativci i sportaši, idealna je za outdoor aktivnosti, ali i za obiteljski vikend izlet. Niste još bili? Vrijeme je za novo putovanje

Ni prehladno ni pretoplo, baš savršeno vrijeme za boravak na otvorenom, omiljene aktivnosti i druženje s najdražom ekipom. Ako ne možete dulje, tada barem vikendom pobjegnite u Slavoniju koja će vas dočekati s jedinstvenim zelenim ambijentima, poznatom gostoljubivošću, vrhunskim vinima i okusima. Nema joj ravne!

Park prirode Papuk

U papučku avanturu najbolje je krenuti iz jednog od dva službena ulaza – iz živopisnog Voćina u kojem je i futuristički Geo-info centar, najzabavnije mjesto za otkrivanje bogate povijesti Papuka, ili iz Velike s Kućom Panonskog mora i Adrenalinskim parkom Duboka u kojem će uživati pustolovi svih generacija.

Prošećite šumskim stazama, otkrijte ostatke srednjovjekovnih gradova, uživajte u bogatim jesenskim bojama. Za prekrasan pogled na Slavoniju popnite se na jedan od papučkih vrhova, ne propustite Park šumu Jankovac, jednu od najljepših slavonskih gorskih dolina, a ako ste vinoljubac posjetite neku od poznatih vinarija na plodnim papučkim padinama.

Ovu goru s pravom nazivaju najljepšom u Slavoniji, Parkom prirode proglašena je 1999., a UNESCO svjetskim geoparkom 2015. Omiljena je planinarima, brdskim biciklistima, slobodnim penjačima, ljubiteljima prirode...

Park prirode Kopački rit

Na tisuće različitih bioloških vrsta, od čega više od stotinu vrsta ptica i više od 200 vrsta životinja; impresivni močvarni pejzaži, dva predivna jezera - Kopačko i Sakadaš; najveće mrjestilište slatkovodne ribe u ovom dijelu Europe, ali i barokni Tikveški dvorac danas Prezentacijsko-edukacijski centar; ukratko Kopački rit obavezna je postaja putujete li na istok Hrvatske.

Titulom Parka prirode okitio se još 1976. i ma koliko ga puta posjetili – baš nikada neće izgledati isto. Zbog velike količine vode poplavljen je više od tri mjeseca, neprestano se mijenja i svaki put vam se čini sve ljepši. Imate li sreće ugledat ćete orla štekavca, možda ćete susresti vidru ili dabra, a u ovo doba godine rikom iz šume pozdravit će vas i beljski jelen.

Počastite se pikantnim tradicionalnim jelima poput čobanca ili fiša, sljubite ih s vrhunskim graševinama. Nema ljepšeg putovanja od onog na kojem se spajaju aktivni odmor i hedonizam.

Na Savi, Dravi i Dunavu

Ako ste pustolov predlažemo posjet Adrenalinskoj šumi Bebrina smještenoj uz savske ribnjake i zaštićeno područje Jelas polja, a volite li biciklizam uživat ćete u vožnji uz prisavske močvare i pašnjake, uz savske rukavce, arheološka nalazišta, obiteljska poljoprivredna gospodarstava, rančeve i salaše...

I rijeka Drava mami na šetnju i pustolovinu, na njoj se skriva jedinstvena Križnica, najsjeverniji otok i jedini prekodravski teritorij u Hrvatskoj. Dravski rukavci i prekrasni meandri bogati su ribama i staništa su više od 200 vrsta ptica, a među njima su i bregunice, najmanje europske lastavice koje se gnijezde na strmim pjeskovitim obalama.

Na krajnjem istoku, na obalama Dunava još jedno iskustvo za pamćenje. Idealan odabir želite li kombinirati aktivan odmor i primjerice posjet Muzeju vučedolske kulture. Još malo istočnije i eto vas u Iloku, posljednjoj dunavskoj stanici u Hrvatskoj s poznatim Srijemskim vinogorjem na Fruškoj gori kojom vijuga šest obilježenih planinarsko-pješačkih staza. Pogled puca na pitome pejzaže i na moćni Dunav… Počastite se iločkim tramincem.

Otkrijte zašto Slavoniji nema ravne.