SEKS SVE PRODAJE

Nekadašnje zvijezde bile su čednije? Kako da ne...

30.09.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Sablažnjavamo se nad golišavim fotografijama današnjih zvijezda, a zaboravljamo da su provocirale i nekadašnje holivudske dive

Najnoviji spot Jennifer Lopez u kojemu se senzualno dodiruje s Iggy Azaeleom, ponovno je aktualizirao pitanje granice dobra ukusa. Opće je poznato da seks prodaje sve, a znaju to dobro i slavne dame koje ga već godinama iskorištavaju do krajnjih granica. Rihanna, Kim Kardashian, Rita Ora, Kelly Brook… Sve one koriste adute svojega tijela kako bi privukle pozornost javnosti na sebe.

Ta ista javnost potajno se divi njihovoj ljepoti i načinu na koji je prezentiraju, ali javno se najčešće mogu čuti osude zbog prenaglašene seksualnosti koja graniči s vulgarnošću. Vrlo često uz to se još doda i komentar kako su nekadašnje zvijezde poput Elizabeth Taylor bile puno otmjenije i elegantnije, a opet seksipilne. No je li to baš tako? Jesu li današnje zvijezde toliko drugačije od onih iz doba zlatnog Hollywooda koji se često uzima kao mjerilo elegancije i dobra ukusa?

Istina je da poznate žene nikada nisu pokazivale više kože nego danas, ali istina je i da su nekadašnje slavne dame šokirale i provocirale javnost svojega doba baš kao što to rade ove današnje. Tijekom 50-ih godina prošloga stoljeća, kada je općeprihvaćeni način odijevanja značio suknje do ispod koljena i pristojne dekoltee, provokacijom su se smatrale uske haljine dubokih dekoltea, pa čak i hlače, jer su ocrtavale stražnjicu.

Prisjetimo se samo slavne i do danas neprežaljene Marilyn Monroe. Unatoč pomalo puritanskoj društvenoj klimi koja je vladala tijekom pedesetih, Marilyn je bez problema odijevala uske haljine koje su otkrivale sve njezine obline, a nisu joj bili strani ni duboki dekoltei. Šokirala je i svojim senzualnim kretnjama te maznim glasom koji bi se mogao opisati svakako samo ne čedno i pristojno. Naravno, ne smijemo zaboraviti ni da je u jednom trenutku odbacila i sve krpice sa sebe te se fotografirala potpuno gola.

Iako na nešto drugačiji način, javnost u pedesetima šokirala je i holivudska diva Lauren Bacall. Visoki prorezi, cigarete, ogromne sunčane naočale, pomalo bahat nastup… Sve to izazivalo je čuđenje i ne baš dobronamjerne komentare javnosti slične onima kakve danas slušamo na račun Jennifer Lopez, Shakire, Rihanne…
Marilyn Monroe i Lauren Bacall nisu bile jedine provokativne dame iz zlatnog doba Hollywooda. Svoj doprinos rušenju tabua i mijenjanju društvenih normi dale su i Elizabeth Taylor, Joan Collins, Greta Garbo, Marlene Dietrich te mnoge druge. U sedamdesetima i osamdesetima, naslijedile su ih Bo Derek, Loni Anderson, Raquel Welch, Farrah Fawcett, Samantha Fox… Sve one igrale su na kartu seksipila i sve su svojim nastupima i ponašanjem šokirale javnost.

Poznatim damama – i onim nekadašnjima i ovima današnjima – provokacija ide u opis posla. One žive od javnosti pa stoga moraju i zadržati interes javnosti. To nije opravdanje za ponašanje i izgled diva koje dominiraju današnjim zvjezdanim nebom i od kojih su mnoge jednostavno izgubile kompas kada je riječ o dobru ukusu.

To je jednostavno osnovno razumijevanje situacije – provociranje i šokiranje javnosti događalo se u prošlosti, a događa se i danas. U tom smislu, nema pretjerano velike razlike između nekadašnjih diva i današnjih zvijezda i zvjezdica. Sjetimo se toga kad idući put poželimo baciti drvlje i kamenje na Rihannu ili Kim Kardashian uz nostalgično objašnjenje 'kako je nekada sve bilo drugačije'…

sve osim nogometa

Učitavanje...