KAO I DROGE

Nećete vjerovati kako gazirana pića uništavaju zube

29.05.2013 u 09:11

Bionic
Reading

Mnoge studije potvrdile su da dijetalni gazirani sokovi štete zdravlju, a nova studija otkrila je koliko su opasni za zube

U studiji objavljenoj u proljetnom broju časopisa General Dentistry, dr. Mohamed Bassiouny proučavao je zube osobe koja pije dijetalne gazirane sokove i dva narkomana te je kod svih pronašao sličnu dijagnozu dentalne erozije.

'Zubi osobe koja pije dijetalne gazirane sokove izgledaju kao da se drogirala kokainom ili metamfetaminom', rekao je profesor restorativne stomatologije na Sveučilištu Temple Bassiouny za HealthDay.

U istraživanju je sudjelovala žena u tridesetim godinama koja pije dvije litre dijetalnih gaziranih sokova na dan posljednjih tri do pet godina, 29-godišnji ovisnik o metamfetaminu te 51-godišnji ovisnik o cracku. Svi troje  sličnog su socioekonomskog podrijetla i žive u urbanim područjima.

Zubna im je caklina doživjela tešku eroziju zbog kiseline, a tada su zubi podložniji kvarenju i karijesu. Zaključeno je da dijetalni sokovi na zube djeluju jednako loše kao i spomenute droge zbog određenih sličnih sastojaka.

Iako se američka Udruga pića bunila protiv objavljene studije te rekla da se ispitanica ponašala neodgovorno prema svom zdravlju, dr. Bassiouny odgovorio je da ovo nije jedini slučaj te je vidio puno takvih u svojoj stomatološkoj karijeri.