RAJ ZA KOFEINSKE OVISNIKE

Ne propustite prvi festival kave u Zagrebu

03.08.2012 u 10:33

Bionic
Reading

Nakon uspješno odrađenog Zagreb Chocofesta koji se prvi put održao u veljači ove godine na Trgu bana J. Jelačića, a posjetilo ga je više od 300 tisuća posjetitelja u pet dana, ovaj put na glavnom zagrebačkom trgu očekuje vas prvi festival kave Coffe Art

Prvi Coffee Art Festival kave Zagreb održat će se pod pokroviteljstvom gradonačelnika Milana Bandića, Grada Zagreba i Turističke zajednice Grada Zagreba od 18. do 21. listopada 2012. na Trgu bana J. Jelačića.

Uzmemo li u obzir da Hrvati godišnje popiju 5 kg kave po osobi, odnosno prema istraživanju iz 2009. godine 22.500 tona kave godišnje, te da na ispijanje iste utroše 2,25 milijuna sati (pola sata dnevno po osobi), jasno nam je koliko se taj neodoljivi miris uvukao svima pod kožu. No pitanje je što je to dobra kava i da li je pripremljena na dobar način. Jedan od naših ciljeva je, osim prezentacijsko-izložbenog dijela, i educirati obične konzumente o tome što zapravo piju, kako izgleda vrhunski pripremljena i poslužena kava i na neki način ih natjerati da s više pažnje zavire u šalicu i vrate ono što smatraju nedostojnim naziva kava.

Kava je postala ritual, svoju aromu je ukapala u umjetnost, sjela je na stol pjesnika tijekom stvaranja poezije, ali je isto tako postala i oruđe za izradu umjetnina, bilo da se od njezinih zrna slaže mozaik ili da se njome crta kao komadićem ugljena. S druge strane, kava je postala umjetnost tijekom pregovaranja za posao ili pak psihoterapija u ugodnom društvu prijatelja. Kava naprosto povezuje ljude. Također je prava umjetnost pripremiti dobru kavu, a baristi su nas razmazili i latte artom koji stavljaju kao malo umjetničko djelo na kraju prije nego nam ju posluže. To srce oblikovano u pjeni jednostavno nam nekako uljepša dan.

Festival kave je zamišljen kao izlagačko-promocijski event na kojem će brojni hrvatski i strani proizvođači i uvoznici predstaviti svoju kavu, mjesto B2B okupljanja i povezivanja, te mjesto edukacije i zabave za posjetitelje. Na festivalu će nastupiti domaći i strani proizvođači kave, uvoznici, distributeri, pržioničari, pakireri, dizajneri, proizvođači aparata i opreme za kavu, profesionalni baristi, vlasnici coffee shopova, a predstavit će se i accessoire za kavu poput šalica i ostalog pribora, te sve ono što paše uz kaveni okus - slastice od kave, čokolada, cigare, konjak, rum, likeri, kokteli ….Posjetitelji će moći uživati u prezentacijama, demonstraciji prženja, pripreme i kušanju kave, neobavezno sjediti s prijateljima i uživati u okusima kave i glazbi, razgovarati o kavi sa stručnjacima, sudjelovati u raznim tematskim radionicama, isprobati aparate za pripremu kave - od tradicionalnih aparata do najnovijih tehnologija, isprobati najrjeđe i najcjenjenije kave, učiti o putovanju kave od zrna do šalice, uživati u izložbi fotografija, filmovima, te uživo pratiti nastanak likovnih djela crtanja kavom.

U večernjim satima posjetitelji će u raznolikim festivalskim lokalima na Trgu bana J. Jelačića moći uživati u CAFFEINE partiju uz različite koktele i napitke od kave i nastupe DJ-eva.