PSIHOLOŠKI EFEKT

Ne djeluju smirujuće: Evo koje boje nikako nisu dobar izbor za spavaću sobu

  • Autor: E. K.
  • Zadnja izmjena 08.10.2022 13:56
  • Objavljeno 08.10.2022 u 13:56
U spavaćoj sobi izbjegavajte tamnosive tonove

U spavaćoj sobi izbjegavajte tamnosive tonove

Izvor: Profimedia / Autor: Cees Schaap / Alamy / Alamy / Profimedia

Nije ništa novo to da određene boje izazivaju osjećaj opuštenosti, pa i o tome treba voditi računa prilikom izbora nijansi za spavaću sobu. Stručnjaci za psihologiju boja upozoravaju da one mogu imati velik utjecaj i na kvalitetu sna

Stručnjaci za psihologiju boja smatraju kako određene tonove nikako ne treba uzimati u obzir prilikom renovacije spavaće sobe, a među njima su ljubičasta, siva, smeđa i crvena.

Siva i smeđa, upozoravaju, potiču negativne emocije dok ljubičasta i crvena pojačavaju budnost.

Da, osim što npr. pretrpanost namještajem, loš raspored ili nered mogu izazvati nemir, treba uzeti u obzir i tonove koji prevladavaju u spavaćoj sobi.

UZ PLAŽU

Ova raskošna vila vrijedna više od 70 milijuna dolara ostavlja bez daha, a tek kad vidite pogled s terase...

Pogledaj galeriju
24

Osjećaj smirenosti i zadovoljstva također utječe na to da brže zaspete i da ostvarite kvalitetan san.

Stručnjaci za psihologiju boja otkrili su da neke boje umiruju ljude dok druge čine da se osjećaju budnije.

Veća je vjerojatnost da će osobe koje idu na počinak u ljubičastoj, sivoj, smeđoj ili crvenoj spavaćoj sobi spavati manje od preporučenih sedam ili osam sati svake noći.

Evo što psihologija boja otkriva o pojedinim bojama:

Ljubičasta

Stručnjaci za psihologiju boja ističu kako intenzivno ljubičasta 'nije dobar izbor za spavaću sobu' jer taj ton ima crvenkaste nijanse koji povećavaju razinu energije i čine ljude budnima. Međutim nježnije, svjetlije ljubičaste nijanse mogle bi utjecati da brže utonemo u san. Stoga, ako želite ljubičastu spavaću sobu, odaberite prigušene tonove poput lavande ili ljubičastu s hladnim tonovima.

Tamnosiva

Tamnosiva može potaknuti depresiju jer stvara sličan osjećaj kao da je kišni dan. Tamnosiva je bez sumnje jako dobra akcentna boja, ali bojanje zidova u ovu tamnu nijansu ili ako imate tamnosivu posteljinu stvara tmurnu atmosferu.

Smeđa

Kao i siva, smeđa je poprilično tmurna boja koja može povećati podsvjesni osjećaj tuge i izazvati nemir. Umjesto toga, odaberite neutralne tonove koji imaju malo smeđih tonova poput npr. svijetlih tonova pijeska, bež, kremaste...

Crvena

Poznato je da crvena ubrzava otkucaje srca i donosi energiju, no ne opušta. Jedno je istraživanje pokazalo da crvena boja povećava aktivnost mozga i pojačava budnost - nešto što nam nikako ne treba kad se pokušavamo opustiti nakon radnog dana i zaspati.