MALI LUKSUZ KOJI SI MOŽETE PRIUŠTITI

Naučite kako i gdje kušati vina kao pravi stručnjak

  • Autor: tnative
  • Zadnja izmjena 12.05.2016 14:10
  • Objavljeno 12.05.2016 u 14:10
Tnative htz

Tnative htz

Izvor: tportal.hr / Autor: tnative

Da biste popili dobru čašu vina, ne trebate biti enolog, ali neki mali trikovi zanata pomoći će vam da još više u njoj uživate te da doživite sve mirise i okuse koji hrvatska vina čine tako dobrima. Naučite kako kušati vina i gdje isprobati najbolje domaće sorte!

Uvijek se prvo kušaju bijela vina, zatim ružičasta, pa crvena, a na kraju slijede pjenušava i desertna, likerska ili aromatična vina. Mali ritual prije prvog gutljaja osvijestit će vaša osjetila i pomoći vam da doživite puninu okusa i mirisa domaćih vina.

tnative

tnative

Izvor: tportal.hr / Autor: tnative

Dobra vijest je da se osjetila najviše izoštravaju kušanjem različitih vina, a najbolji je način za to da spojite ugodno s ugodnim i krenete na malu turneju nekom od brojnih vinskih regija

Zlatna polja, zeleni vinogradi

Izvor: Promo fotografije / Autor: tnative


Slavonija i Baranja poznate su po svoja četiri vinogorja: Feričančkom, Đakovačkom, Erdutskom i Baranjskom. Na njima se isprepliću vinske ceste, na kojima možete upoznati svu raznolikost slavonskih i baranjskih vina, ali i naučiti nešto više o samim sortama i tradicionalnoj proizvodnji vina. Zaljubite li se u Erdutsko vino, svakako se pogledajte u Erdutu bačvu od 75 000 litara, zbog čega je upisana u Guinessovu knjigu rekorda!

Uz rijeku Savu također se njeguje vinarska tradicija. Na obroncima Dilj gore naići ćete na ljetnikovce i vinske podrume gdje možete kušati graševinu, pinot i chardonnay, a za potpun doživljaj, krenite cestom Zlatne niti kroz županjski kraj i uživajte u tradicionalnom slavonskom doručku na slamnatom stolu u polju!

Izvor: Promo fotografije / Autor: tnative

Zlatna kolijevka graševine


Bilo da možete nabrojiti sve domaće sorte i njihove karakteristike ili ne znate gotovo ništa o vinima, jedna sorta vam je zasigurno poznata – graševina je uvijek dobrodošao gost na svakom stolu, a sljubljuje se s gotovo svakim jelom.

Ova svestrana sorta nastala je zahvaljujući posebnoj mikroklimi i plodnom tlu požeške doline, no nije jedina kojom se ovaj kraj može pohvaliti! Zaputite li se prema sjeveru Hrvatske u svojoj degustacijskoj turneji, isprobajte kutjevačke sorte i sjajna vina stupničkoga kraja, a najbolje vrijeme za to je tijekom jedne od brojnih vinskih manifestacija koje se ondje održavaju.

Čaša puna sunca s juga

Trsovi s juga Hrvatske gotovo su cijelu godinu okupani suncem, što vinu daje posebnu aromu.

Trsovi s juga Hrvatske gotovo su cijelu godinu okupani suncem, što vinu daje posebnu aromu.

Izvor: Promo fotografije / Autor: tnative


Jug Hrvatske gaji tisućljetnu tradiciju vinarstva, a bijela vina poput pošipa i grka potekla su iz korčulanskih domova gdje se malo koje domaćinstvo ne ponosi svojim domaćim vinom. Odličan dingač i postup naći ćete na Pelješcu, a ondje se možete zaputiti tematskom stazom Carstvo vina te u mnogim kušaonicama, vinotekama i vinarijama isprobati opojan okus vina s vinograda okupanih suncem.

Iskustvo će nadopuniti blagi sir i maslinovo ulje iz domaćih maslinika, neizostavni pršut te jela od netom ulovljene ribe.

Tradicionalna hrana i vino napravljeno na tradicionalan način dobitna su kombinacija.

Tradicionalna hrana i vino napravljeno na tradicionalan način dobitna su kombinacija.

Izvor: Promo fotografije / Autor: tnative

Bijelo vino uz gibanicu i zlevanku

Tradicionalna hrana i vino napravljeno na tradicionalan način dobitna su kombinacija.

Kao i mnogi drugi krajevi, Međimurje se može ponositi svojom gastronomskom tradicijom. Tradicionalne gibanice, zlevanke, kapci i kelešice jednom su bili težačka hrana, dok su danas vrhunske delicije čiji se okusi sve više cijene iz godine u godinu, a dobru hranu uvijek prati i čaša odličnog vina.

Na Međimurskoj vinskoj cesti nalazi se tridesetak kušaonica vina u kojima se ističu graševina, moslavac, traminac i rizling, koje međimurski vinari i danas rade po stoljetnoj tradiciji.

Dobra kapljica iz bačve od domaćeg hrasta

Uz druženja u kletima neizostavna je čaša vina iz bačvi od hrasta iz tamošnjih šuma.

Uz druženja u kletima neizostavna je čaša vina iz bačvi od hrasta iz tamošnjih šuma.

Izvor: Promo fotografije / Autor: tnative


Osim što krase tamošnje brežuljke, podravske kleti su mjesta na kojima možete probati izvrsnu graševinu, rajnski rizling i traminac koji dozrijevaju u bačvama od hrasta iz okolnih koprivničkih šuma.

Zaputite se nekom od brojnih koprivničkih, đurđevačkih ili ludbreških vinskih cesta, a u siječnju ili studenom nemojte propustiti Vincekovo i Martinje, događaje koje svaki ljubitelj vina upisuje u svoj kalendar!

Dvije tisuća godina tradicije

Zalazak sunca u Istri uz čašu domaćeg vina nezaboravno je iskustvo.

Zalazak sunca u Istri uz čašu domaćeg vina nezaboravno je iskustvo.

Izvor: Promo fotografije / Autor: tnative


Prije dva tisućljeća, u vrijeme Marka Aurelija, zasađena su prva stabla maslina i prvi trsovi vinove loze na području Istre. a ova se tradicija i ljubav uložena u proizvodnju vina i maslinovog ulja s osjeti već na prvi gutljaj.

Vratite se u neko drugo vrijeme i uživajte u gastronomskoj tradiciji Labina, Rabca, Kršana i Raše.

Spremni ste za još vinskih iskustava i putovanja? Nađite više inspiracije na hrvatska.hr

Ovaj promo prilog napravljen je u produkciji Tnative tima tportala usuradnji s HTZ-om kao dio native sadržaja tportala, a u skladu snajvišim profesionalnim standardima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!