PET KUL ČINJENICA

Napast u vašem inboxu – spam

  • Autor: N.Lj.J.
  • Zadnja izmjena 29.11.2008 10:40
  • Objavljeno 26.11.2008 u 18:11
dečko računalo

dečko računalo

Izvor: tportal.hr / Autor: Arhiva a

Sigurno u jednom danu dobijete barem desetak spam mailova. Možda ste već napravili poseban folder za ove napasnike u svom inboxu.

Kako bilo, spamovi su svuda u internetskom prostoru i teško ih se riješiti - postali su naša svakodnevica.

Prva spam poruka poslana je 1978. Poslali su je iz jedne tvrtke i trebala je biti poslana samo određenom broju ljudi. No u praznom polju za upisivanje adresa na koje je mail upućen (polje: 'to'), jednostavno je bilo previše e-mail adresa i sustav to nije mogao podnijeti.

Inače, zanimljivo je da je 'spam' svoje ime dobio po skeču Montyja Pythona.
Naime, glasoviti britanski komičari, 15. prosinca 1970. emitirali su skeč u kojem dvojac pokušava naručiti doručak u restoranu koji u svakom svom ponuđenom jelu nudi 'spam' - mesni odrezak iz konzerve.
Spam je unutar troipominutnog skeča spomenut čak 132 puta, a popularni komičari odlučili su upotrijebiti upravo ovaj proizvod jer je to bila jedna od rijetkih namirnica dostupnih Britancima tijekom Drugog svjetskog rata i u godinama nakon njegova završetka.

Otad se spam najčešće veže uz neželjenu e-poštu te se opisuje kao jedna od najomraženijih internetskih pojava.

Devedesetih godina, spamovi su doživjeli pravi procvat, i to u trenutku kada su dvojica tipova preplavila tuđe inboxe ponudom svoje odvjetničke tvrtke. Čini se kao da od tada sjajna zvijezda zvana spam još uvijek sjaji punim sjajem jer spamovi su svugdje – čak u blogovima, internetskim pretraživačima, pa i SMS porukama na mobitelima!

ČINJENICA BROJ 1

Spam dolazi i iz tvog računala! Njih ne kreiraju samo neki čudaci koji žive za kompom u svom podrumu. Naime, kada otvoriš spam poruku, onaj tko ti ju je poslao dobiva potvrdu da si je ti otvorio i da je tvoja e-mail adresa aktivna. Ovo je zeleno svjetlo zločestome spameru za slanje još spam poruka na tu istu adresu.

Naravno, ovo ne znači da nećeš dobivati spam poruke ako nijednu ne otvoriš, ali barem ćeš ih dobivati manje od istog pošiljatelja.

ČINJENICA BROJ 2

Za utjehu - Bill Gates dobiva četiri milijuna spamova dnevno pa ne šizi
Spamovi su multimilijunska industrija! Jedno istraživanje provedeno 2004, a koje je provela državna uprava u Kaliforniji, otkrilo je da se na borbu protiv spamova u SAD-u godišnje potroši oko 10 milijardi dolara. Ovdje su uključeni ljudski resursi i tehnika potrebna za uspješnu borbu protiv spamova i šteta koju spamovi nanesu.

Bill Gates izjavio je da dnevno dobije oko četiri milijuna, svaki dan te rekao: 'Bili bi smiješni da nisu toliko iritantni!' Gates je još 2004. rekao da će za koje dvije godine industrija spama izumrijeti, no čini se da je imao sasvim krivu pretpostavku.

ČINJENICA BROJ 3

Neke građanske grupe brane spam jer smatraju da je napad na spamove i napad na slobodu govora. Primjerice, Američka unija za građanska prava i fond Electronic Frontier jedni su od najvećih branitelja slanja spamova. Kažu: 'Da, slanje spamova je pravo na slobodu govora jer slobodno govoriti smiju svi, a ne samo oni koje vi želite čuti!'

ČINJENICA BROJ 4

Slanje spamova je legalno. Naravno, postoje sadržaji koji, ako se šalju kao spam poruke, mogu biti kažnjeni, a najčešće se tu radi o dječjoj pornografiji. No iako je u SAD-u bilo tek nekoliko slučaja da su spameri bili kažnjeni, ipak ih većina šalje spam poruke bez nekih većih problema sa zakonom.

ČINJENICA BROJ 5

Većina tvrtki koje znaš šalje spamove. Ovo se najčešće događa ako/kada posjetiš njihove stranice i još možda zbog nekog razloga ostaviš svoj e-mail (primjerice, zbog glasila/newslettera). Ovo je pravi poziv za slanje spamova s najnovijim ponudama!

Dakle, iako najčešće optužujemo zločeste spamere za to što nam elektronički pretinac zatrpavaju neželjenim porukama, često smo i mi sami krivi jer ostavljajući e-mail za dopisivanje, newslettere i slično, postajemo laka meta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi