ŽIVUĆA LEGENDA

Naomi Campbell ni nakon tri desetljeća u modnom biznisu ne namjerava stati; evo koja je tajna uspjeha

03.12.2019 u 13:49

Bionic
Reading

Možda na početku njezine karijere nije išlo sve tako glatko, ali kada se modni svijet jednom uvjerio u njezine kvalitete modela i neponovljivu ljepotu nije joj bilo premca. Pa tako ni danas, 30 godina nakon što je ušla u modni biznis, 49-godišnja Naomi Campbell reda poslovne uspjehe, a prema svemu sudeći, ne namjerava tako skoro stati

Možda manje poznato, ali Naomi Campbell karijeru je započela već sa sedam godina kada je glumila učenicu za videospot pjesme Boba Marleya ‘Is This Love?’, dok je u svijet mode ušla nekoliko godina kasnije.

Šetajući Convent Gardenom Beth Boldt, modna skautica agencije Synchro i ponudila joj je ugovor, a nešto prije 16. rođendana našla se na naslovnici britanskog Ellea. I tada je ispisana povijest. Iako možda na početku trnovit, ali put do zvijezda bio je ekspresan te i danas, 30 godina kasnije traje.

Naomi je simbol modne dive, nepresušne inspiracije za mnoge modne brendove te jedini tamnoputi model s toliko postignuća. Posljednje u nizu je nagrada za životno djelo. Možda na pragu 50. ali ‘crna pantera’, kako je zovu u modnom svijetu, još uvijek uspješno pliva tim vodama. Nije teško za primijetiti da je rijetko kome to pošlo za rukom te da mnoge manekenke od ovoga posla odustanu u kasnim 30-ima.

Pa kako joj to polazi za rukom?

Kada je tek ušla u svijet mode, mnogi su bili zatečeni njezinom ljepotom. Savršenim proporcijama, visinom, lijepim licem i glatkom kožom. Imala je sve predispozicije da jednoga dana postane veliko ime i uspjela je. Usporede li se fotografije njezinih revija iz ranih 90-ih i danas, malo je toga što se razlikuje.

Unovčila je svoj famozni hod po pisti za koji dizajneri I kolegice tvrde da samo ona može prikazati. Način na koji se graciozno kreće po pisti, pri čemu joj se ramena i bokovi nježno njišu dok joj leđa stoje uspravno i čvrsto, nešto je što do danas nitko nije uspio u potpunosti kopirati, iako su mnoge probale.

‘Nisam ni znala da ne znam hodati. Mama me naučila kako to treba raditi. Naučila me kako se trebam kretati i slušati ritam glazbe, kao i kretanje kada nema glazbe i, ono najvažnije, da nikada ne zaboravim odjeću koju nosim. Nikada se nije radilo o tome da pokažem i prezentiram sebe, Naomi Campbell, već da pronađem lik u sebi za svakog dizajnera s kojim sam radila i odjeću koju sam nosila’ rekla je jednom prilikom.

Usporedno sa svojim rastom Naomi se okrenula i porocima, pa u karijeri ima mrlju zbog kombinacije teške naravi i ovisnosti. Bila je uhićivana te su je tužili zbog fizičkog zlostavljanja. Primjerice, u lipnju 2008. uvrijedila je dvojicu policajaca na aerodromu u Londonu, a godinu prije tužila ju je bivša spremačica te je tvrdila da ju je Naomi Campbell gađala mobitelom zbog traperica koje su ‘nestale’, odnosno koje nije mogla pronaći.

  • +13
Naomi Campbell kroz godine Izvor: Profimedia / Autor: BUENA VISTA - Album / Album / Profimedia

Sve to struka je čini se brzo oprostila i Naomi se nakon odsluženja kazne, društveno odgovornog ponašanja, vratila na piste. Tu se tvrde mnogi i krije njezina tajna uspjeha. Ona nikada nije imala značajniju pauzu u karijeri.

Već više od 30 godina uspješno koketira s modom, a izgleda da ne namjerava tako skoro ni stati.

I danas je vrlo zahvalna svojim vršnjakinjama i supermodelima 90-ih Cindy Crawford, Christy Turlington, Lindi Evangelista i Tatjani Patitz koje su na početku inzistirale na nošenju revija isključivo u društvu ‘crne pantere’ i to u vremenima kada tako što još nije bilo ‘popularno’ i opće prihvaćeno.

Nije postojala revija koju nije nosila, kampanje čije zaštitno lice nije bila. Modne revije i danas rado nosi i sudjeluje u reklamnim kampanjama te je unatoč tome što se nalazi na pragu 50. još uvijek jedno od traženijih modnih lica.