TROVANJE HRANOM

Namirnice koje vas lako mogu otrovati

22.04.2014 u 10:25

Bionic
Reading

Trovanje hranom je strašno iskustvo, a može biti i potencijalno opasno po život. Vrlo je teško odrediti koja je hrana sigurna, no ako znate koje namirnice donose najviše rizika, to vam može biti od velike pomoći

Trovanje hranom dovodi do proljeva, mučnine, povraćanja, grčeva i to u vrlo kratkom roku nakon konzumacije kontaminiranog jela ili pića, a u težim slučajevima može biti opasno po život. Nemoguće je biti apsolutno siguran u svaku namirnicu, no važno je znati koja je hrana najrizičnija.

Lisnato povrće
Lisnato povrće neizostavan je dodatak ukusnih salata, tako savršenih za konzumaciju dok ste na poslu ili u žurbi, a najčešće se to odnosi na zelenu salatu, endiviju, špinat, kupus, kelj, rikolu i blitvu. Međutim upravo je lisnato povrće uzrokom brojnih prijavljenih slučajeva trovanja hranom. Ono može biti kontaminirano stajskim gnojem, prljavom vodom ili pak prljavim rukama. Kako biste spriječili zarazu, svakako ga prvo operite prije konzumacije. Važno je i dobro oprati ruke prije pripreme salate te koristiti različite podloge za rezanje zbog mogućnosti kontaminacije širenjem bakterija iz mesa, piše cbsnews.com

Jaja
Iako su jedna od omiljenih namirnica, posebice za doručak ili brzi obrok, jaja su također vrlo čest uzrok bolesti i to najčešće zbog bakterije salmonele. Bakterije se kriju unutar jajeta, a pravilno kuhanje je ključni zaštitni faktor jer ih upravo ono ubija. Izbjegavajte jesti proizvode koji sadrže sirova jaja, uključujući tijesto.

Tuna
Može sadržati skombrotoksin koji izaziva crvenilo, grčeve i glavobolju. Ako je nakon ulova spremljena na temperaturi višoj od 15 stupnjeva, svježa riba može ispustiti otrov koji se ne može uništiti ni kuhanjem, a osim toga, nedovoljno pečena ili skuhana tuna također je prijetnja zdravlju.

Kamenice
Prije nego što postanu skupa delikatesa, kamenice se nalaze na dnu oceana i filtriraju hranu. Ukoliko se nalaze u zagađenoj vodi, filtriraju zagađenu vodu, pa su najvjerojatnije zagađene i same. Ako se služe sirove ili nedovoljno kuhane, mogu sadržati bakterije koje će uzrokovati mučninu, povraćanje i proljev.

Krumpir
Svježi oguljeni krumpir, kada je dobro skuhan, rijetko kada će izazvati bolest, no pripazite kada se radi o krumpir salati. Kroskontaminacija, prijenos bakterija s jedne vrste hrane, obično mesa, na drugu vrstu hrane, može biti uzrokom problema. Bolesti izazvane konzumacijom krumpira povezuju se s bakterijama kao što su listeria, E.coli i salmonela. Kuhanje na visokim temperaturama će uništiti toksine, a valja izbjegavati krumpire s jasnim promjenama u boji.

Sir
I dok se većina ljudi otruje hranom kada jede izvan svog doma, najveći broj trovanja hranom kod kuće izazove sir. On može biti kontaminiran bakterijama poput salmonele ili listerije koje mogu uzrokovati pobačaj, pa se stoga trudnicama preporučuje izbjegavanje ove namirnice.

Rajčica
Povrće poput rajčice i zelene salate vrlo lako se kontaminira, a jednom kada ih unesete u kućanstvo, morate se pobrinuti da spriječite bakterije da se dalje množe i rastu. Kako biste bili sigurni da ste spriječili širenje bakterija, prije i nakon pripreme povrća perite ruke sapunom najmanje 20 sekundi, a voće i povrće koje mislite jesti sirovo držite odvojeno od ostalog povrća.

Bobičasto voće
Vrlo čest izvor trovanja hranom je bobičasto voće, uključujući jagode, maline i kupine. Jagode su se 1997. našle u centru pažnje jer su se školska djeca otrovala smrznutim jagodama kontaminiranim hepatitisom A. Ostali slučajevi, povezani s uvoznim malinama iz Čilea i Gvatemale, kao uzrok su imali parazita Cyclosporu koji uzrokuje teški proljev, dehidraciju i grčeve.