OPASNO PO ZDRAVLJE

Nakon ovoga odmah ćete poželjeti oprati ruke

04.02.2014 u 15:32

Bionic
Reading

Bakterije i virusi se posvuda skrivaju, no pitanje je koliko su dugo sposobni preživjeti izvan tijela i to na određenim površinama? Upravo to ovisi o brojnim faktorima: stupnju vlažnosti, temperaturi i vrsti površine. Provjerite koliko dugo i u kojim uvjetima su sposobni preživjeti neki od najpoznatijih virusa i bakterija

Rinovirus je najčešći uzročnik prehlade. Njegovom prenošenju i daljnjem širenju na druge ljude pogoduju niske temperature i visok stupanj vlage. Može preživjeti i nekoliko sati na određenim površinama, a najlakše se zadržava na tvrdim površinama kao što su drvo, metal i plastika, piše Huffington Post

Gripa je zarazna bolest primarno dišnog sustava uzrokovana virusom koji se prenosi kapljicama u zraku, nastalim kihanjem ili kašljanjem zaražene osobe. Održavanju na životu virusu gripe pogoduju niske temperature i vlažnost, a na tvrdim površinama kao što su drvo, metal i plastika može preživjeti od pola pa do dva dana.

Escherichia coli (skraćeno E. coli) široko je rasprostranjena bakterija koja ulazi u hranu tijekom njezine proizvodnje, a uzrokuje trovanje. Ova bakterija može preživjeti od jednog dana pa do cijelog tjedna u uvjetima kao što su sobna temperatura i visok stupanj vlage, a na njezin opstanak loše djeluje suh zrak.

MRSA, punog naziva Methicillin rezistentni Staphylococcus aureus (zlatni stafilokok), tip je zlatnog stafilokoka koji je otporan na većinu antibiotika, uključujući antibiotik methicilin. Na tvrdim površinama kao što su drvo, metal i plastika može preživjeti od nekoliko dana do nekoliko tjedana, a njegovom opstanku pogoduju visoke temperature, ali se ne prenosi putem mekih površina (kože, tkanina i papira).

Salmonela je jedan od najčešćih uzročnika trovanja hranom, a bakterije salmonele se najčešće nalaze u mesu, proizvodima od mesa, jajima i proizvodima od jaja kao što su majoneza ili kremasti kolači. Ova bakterija može preživjeti nekoliko tjedana i to na niskim i sobnim temperaturama, a ubijaju je visoke temperature.


Norovirusi su skupina virusa koji uzrokuju gastroenteritis, odnosno želučanu virozu koju prate mučnine i povraćanje te vodenasta stolica i grčevi u trbuhu. Životu ovog virusa pogoduju niske i sobne temperature, a ubijaju ga visoke temperature, više od 60 stupnjeva.

Hepatitis A je akutna upala jetre uzrokovana virusom hepatitisa A, a prenosi se fekalno-oralnim putem te se često naziva i 'bolešću prljavih ruku'. Ovaj virus može mjesecima ostati na životu, a pogoduju mu niske temperature, no ubijaju ga visoke temperature, više od 85 stupnjeva.

Prljave površine zbog kojih se možete razboljeti
Upravo su ove površine posebno pogodne za zadržavanje i preživljavanje brojnih mikroorganizama. U kuhinji su to spremnik za hladnu vodu u hladnjaku, kuhinjska lopatica i blender. U uredu posebnu pažnju valja obratiti na tipkovnicu, ručke na mikrovalnoj i pipe. Javna mjesta mogu biti posebno opasna, pa obratite pažnju na ručke za točenje goriva na benzinskim pumpama, ručke na stepeništu i kvake.