IDEALAN NAPITAK

Nakon ovog ćete jogurt piti svaki dan

20.06.2014 u 10:57

Bionic
Reading

Osvježavajući, niskokaloričan, pun korisnih bakterija i vitamina, jogurt je idealan ljetni napitak koji, osim nutritivnih, ima i neke druge vrijednosti i zanimljive učinke

Osim što pomaže pri sagorijevanju masti na trbuhu, neka ranija istraživanja otkrila su kako je jogurt najbolja namirnica za izbjegavanje debljanja u zrelim godinama, ali i da pospješuje plodnost.

Zbog ovoga će vam jogurt postati omiljeni napitak.



Do ravnog trbuha uz pomoć jogurta

Ako pijete pola litre jogurta dnevno, mogli biste smršavjeti za čak jedan konfekcijski broj. Naime, profesor Michael Zemel sa Sveučilišta Tennessee koji je provodio istraživanje kaže kako ljudi koji dnevno popiju pola litre jogurta i smanje unos kalorija izgube 22 posto više sveukupnih masti u organizmu i 81 posto više masnih naslaga na trbuhu. Naime, masnoće na trbuhu proizvode hormon kortizol što 'poručuje' tijelu da akumulira još više naslaga. Kalcij signalizira stanicama da proizvode manje kortizola i tako lakše gubite kilograme dok aminokiseline pomažu sagorijevati masti.



327761, 332395, 332834, 328555

Jogurt sadrži dobre bakterije

Natpis 'žive i aktivne kulture' koji stoji na pakiranjima jogurta znači da jogurt sadrži probiotike - dobre bakterije koje žive u probavnom traktu, a koje potiču stvaranje zdrave bakterijske flore. Osim toga, mnoge 'dobre bakterije' pomažu jačanju imuniteta i reguliraju probavu.

'Ako imate problema s nadutošću ili stolicom, taj zdravstveni problem probajte regulirati jogurtom', kaže Dawn Jackson Blatner, savjetnik u Fitness Advisoru.

Jogurt je pun vitamina

U jogurtu ima kalija, riboflavina, cinka, vitamina B5, joda. Sadrži i značajne količine vitamina B2, neophodnog za dobivanje energije iz ugljikohidrata. Osim toga, jogurt sadrži i vitamin B12 koji pomaže pravilnom sazrijevanju crvenih krvnih zrnaca, a dobar je i za funkcioniranje živčanog sustava. Naime u nedostatku vitamina B12, može doći i do nekih neuroloških oštećenja. Kako se vitamin B12 u najvećim količinama nalazi u ribi i mesu piletine, vegetarijancima bi moglo nedostajati ovog važnog vitamina. No pojačana konzumacija jogurta može popuniti taj nedostatak. Samo dva decilitra jogurta osigurat će vam 60 posto dnevnog unosa tog važnog vitamina.

U nekim studijama pak otkriveno je da je jogurt najbolja hrana za izbjegavanje debljanja u zrelijim godinama.

Muškarcima će biti zanimljivo i istraživanje Tehnološkog instituta iz Massachusettsa u kojem je, prije dvije godine otkriveno da jogurt pospješuje plodnost. Naime, istraživanje rađeno na miševima došlo je do vrlo intrigantnih saznanja. Miševi koji su dnevno dobivali svoju dozu jogurta, imali su čak pet do 15 puta veće testise i uspijevali su brže oploditi ženke koje su, također zahvaljujući probioticima, imale veća legla. Kao nuspojavu konzumacije jogurta miševi su imali puniju i sjajniju dlaku.

Jogurt je i prirodan lijek protiv opeklina, odnosno odlično hladi. Dakle ako vas na odmoru uhvati sunce, a koža vam postane crvena, posegnite za lijekom iz hladnjaka koji će umiriti nadraženost, neugodno peckanje i ujedno vas rashladiti. Nakon svega ovoga, sve što trebate je, ako već niste, početi konzumirati jogurt.