IZAZOVNI MODEL

Nakon 30 godina otkriveno kako je točno nastala kultna mini haljina iz filma 'Zgodna žena'

21.08.2020 u 09:52

Bionic
Reading

Jedna od asocijacija na planetarno popularni romantični film ‘Zgodna žena’ s Juliom Roberts i Richardom Gerom u glavnim ulogama, su modna izdanja poznate crvenokose glumice. Haljina koja je obilježila film definitivno je minica u kojoj se ovo dvoje ljudi susreće na ulici, a sada je poznato odakle inspiracija za njezin dizajn

Osim što ga pamtimo po gomili romantičnih izjava i scena, te nesvakidašnjoj ljubavi prostitutke Vivian i milijunaša Edwarda koje su sjajno utjelovili Julia Roberts i Richard Gere, film ‘Zgodna žena’ značajan je zbog brojnih dizajnerskih kreacija koje i danas služe kao inspiracija mnogima.

Trideset godina od nastanka filma koji je stekao kultni status, kostimografkinja Marilyn Vance otkrila je gdje je točno našla inspiraciju za bijelo-plavu mini haljinicu u kojoj je Viviane trebala zavesti Edwarda. Vance je inače za svoje kreacije osvojila nagradu za najbolje kostime na filmu na BAFTI 1990.

Kada su joj povjerili posao kostimografkinje na ovom filmu, dizajnerica je počela proučavati tijelo zgodne Julie Roberts te shvatila da uz perfektnu figuru ipak nešto nedostaje.

Mlada Julia nije imala posebno naglašen struk i bokove. Kako bi je transformirala u što atraktivniju djevojku na filmu, Vance se poslužila trikom iz 70-ih, kada su žene naglašavale svoje strukove otvorenim kostimima. Zapravo Marilyn je inspiraciju pronašla u kupaćim kostimima iz tog doba, te svoju ideju pretvorila u izazovnu haljinu koja malo toga ostavlja mašti.

'Zgodna žena' haljina Izvor: Profimedia / Autor: Supplied by LMKMEDIA / Landmark / Profimedia

Rezultat je bio haljina u plavo bijeloj kombinaciji, izuzetno uskog kroja od materijala koji prianja uz tijelo, a u dijelu struka bio je rezan prema unutrašnjosti te spojen tek metalnom kopčom. Na taj način glumica je u trenutku postala seksi ikona, a pogotovo kada se tome dodaju izazovne crne čizme do koljena od lateksa te raspuštena crvena kovrčava kosa.

Dizajnerica je otkrila da je famozne čizme pronašla u trgovini inspiriranoj punk stilom, u Londonu te ih poslala zrakoplovom na set u Kaliforniju.

Kultna mini haljina kojom se Julia Roberts proslavila u svijetu Hollywooda, i danas je mnogima inspiracija. Proteklih sezona moglo se pronaći vrlo sličnih modela na Asosu kada ih je nudio brend Hunza G, u potpunosti inspiriran originalom.