OVAJ VIKEND

Najmanja mačka na svijetu bit će u Westgateu

02.03.2017 u 10:05

Bionic
Reading

Svi ljubitelji mačaka vjerojatno će biti zainteresirani za Međunarodne izložbe mačaka u Westgate Shopping Cityju koji se održava ovog vikenda, 4. i 5. ožujka

Singapurska mačka, najmanja i jedna od najrjeđih uzgojnih pasmina mačke na svijetu bit će predstavljena u subotu i nedjelju, 4. i 5. ovog mjeseca, na međunarodnim izložbama koje u Westgate Shopping Cityju organizira Savez felinoloških društava Hrvatske.

‘Ovu smo pasminu imali prilike vidjeti na našoj izložbi prije tri godine, kada je pobudila neviđeno zanimanje javnosti, pa vjerujemo da će ljubitelje mačaka obradovati ova vijest’, istaknula je tajnica Saveza felinoloških društava Hrvatske Amelija Leopoldović, te je dodala kako je odrasla vrlo temperamentna i komunikativna Singapurska mačka teži tek oko dva i pol kilograma.

No, to nije jedino iznenađenje za ljubitelje mačaka na ovome području jer u Westgate stiže još jedna atraktivna pasmina, Kurilski dugodlaki bobtail, pasmina porijeklom iz Japana. U prirodi su izvrsni lovci, posebno ribe, što je jedan od razloga zbog čega ta mačka ima posebnu sklonost prema vodi. Može uloviti ribu tešku i do pet kilograma, pa čak i zeca. Kao ljubimci su vrlo privržene, miroljubive i prilagodljive prirode te su zahvaljujući svom karakteru postale brzo popularne. Ono što je karakteristično za ovu pasminu je gen za kratak rep, pa Kurilski bobtail zbog ‘pompon’ repa mnoge podsjeća na zeca.

U Savezu ističu kako osim iz Hrvatske stižu četveronožne ljepotice iz mnogih europskih zemalja, od Slovenije, Italije, Austrije, Mađarske, Poljske, Češke, Slovačke do Bugarske, te će biti predstavljeno 20 različitih pasmina.

Na subotnjoj će izložbi Savez proglasiti nacionalne pobjednike za 2016. godinu, najuspješnije hrvatske mačke prema uspjehu na međunarodnim izložbama. Po prvi puta, uz pasminske mačke, nacionalni pobjednik postat će i jedna domaća mačka, Mac Jack poznat i kao Mrrrr, u vlasništvu veterinarke Tamare Stipetić, koja ga je udomila nakon što je odbačen kao mačić od nepuna dva tjedna.

Izložba na prvom katu Westgate Shopping Cityja za javnost će biti otvorena od 12 sati do devet navečer u subotu te od deset do 18 sati u nedjelju. Najatraktivniji dio programa oba dana je Best in Show, odnosno proglašenje najljepših mačaka izložbe, koji će u subotu započeti u 19 sati i 30 minuta, a u nedjelju u 16 sati i 30 minuta.

Cijena jednodnevne ulaznice za odrasle iznosi 20 kuna, dok će djeca, umirovljenici i invalidi trebati izdvojiti upola manje. Također su u prodaji i obiteljske ulaznice, kao paket od dvije odrasle i dvije dječje ulaznice za 50 kuna.