STRAŠNA TOKSOPLAZMOZA

Uzrokuju li mačke mentalna oboljenja?

28.02.2017 u 15:49

Bionic
Reading

Neki znanstvenici mislili su kako možda postoji veza između mačaka i mentalnih oboljenja, no najnovije istraživanje to opovrgava

Iako toksoplazmoza nije za šalu, najnovije istraživanje ukazuje kako mačka u kući ipak ne povećava šansu mentalnih oboljenja. No, to i dalje ne umanjuje upozorenje trudnicama da oprezno čiste mačji zahod.

U SAD-u je, na primjer, zaražena petina populacije, ali snažan imunološki sustav sprječava razvoj bilo kakve bolesti. No, kod trudnica i osoba čiji imunološki sustav nije u najboljem stanju parazit može izazvati štetu u mozgu, očima, kao i drugim organima. Toksoplazmoza može se dobiti jedenjem nedovoljno kuhane hrane, pijenjem zaražene vode, no i diranjem mačjeg izmeta.

Znanstvenici sa Londonskog sveučilišta kažu kako nisu otkrili vezu između kućnih mačaka i psihičkih problema. Istraživanje je objavljeno u časopisu Psychological Medicine.

Istraživanje se koncentriralo na 5.000 britanskih domova u kojima su živjele jedna ili više mačaka tijekom vlasničine trudnoće i kasnije. S obzirom da Toxoplasma gondii nosi određeni rizik mentalnog oboljenja, postojala je sumnja kako mačke, kao glavni prenosioci neugodnog parazita, možda povećavaju šansu razvoja takvih problema kod djece čije su majke bile vlasnice mačke tijekom trudnoće.

Naravno, mačji zahod nije jedini mogući izvor toksoplazmoze. Mačke koje lutaju po gradu često će vršiti nuždu u pijesku na dječjim igralištima, pa valja pripaziti i na takve stvari.

Iako je prilično dobro dokumentirano kako Toxoplasma gondii može uzrokovati ozbiljne probleme kod djeteta čija je majka bila izložena tom parazitu, novo istraživanje nije pronašlo povećanje mentalnih oboljenja kod djece koja su rasla s mačkom u kući. Drugi znanstvenici ponovit će istraživanje kako bi vidjeli hoće li dobiti iste rezultate.

Zaključak istraživanja je da mačke u kući tijekom trudnoće i kasnije ne igraju ulogu u razvoju mentalnih oboljenja kod djece. Ukratko, mačke nisu prijetnja mentalnom zdravlju djece.

YouTube Autor: YouTube